Dom kulture u Donjoj Lastvi na korištenje Hrvatskoj krovnoj zajednici – Dux Croatorum

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. ožujka 2017. - 10:47
Autor: 

Redovita  sjednica Skupštine Općine Tivat održala se jučer sa  37 točaka Dnevnog reda.  Jedna od brojnih jučerašnjih točaka je bio i Prijedlog Odluke o davanju na upravljanje i korištenje prostorija Općine  Domu  kulture  „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi NVO  - u  „Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum“ .

Odbornik Adrijan Vuksanović, koji je predsjednik Hrvatske krovne zajednice, je  istakao  da je Hrvatska krovna zajednica  od ruiniranog prostora stvorila mjesto brojnih kulturnih događanja vraćajući ga onoj svrsi kojoj treba i služiti.  Također je naglasio da od 2012. od obnavljanja   prostora je nemoguće  nabrojati  brojne kulturne događaje,  koji su u njemu održani, a njegove kapacitete svakodnevno koristi preko 200 djece za brojne sportske i umjetničke sekcije, čiji su članovi osvajali brojna međunarodna priznanja

Dom su  tijekom prethodnih pet  godina koliko ga koristi  Hrvatska krovna zajednica  posjetili mnogobrojni umjetnici, književnici,  kao i ličnosti iz političkog i javnog života.

Dom su posjetili i današnja predsjednica  Republike Hrvatske  Kolinda Grabar Kitarović, bivši predsjednik  RH  Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i drugi političari iz Hrvatske i Crne Gore.

Mladen Lompar, Vanda Babić,  Velimir Visković, Đuro Vidmarović, Anita Mažibradić, Stijepo Miović Kočan, samo su neki od književnika koji su kulturno obogatili Dom  svojim izlaganjima te doprinijeli da svi nazočni imaju jedinstvenu priliku susresti se s ljudima iz kulturnog života, za što ne bi imali priliku da nije istinskog truda svih onih koji se trude Dom kulture predstavljati na pravi način.

Također, u prostorijama Općine  u Lastvi se nalazi i Radio Dux, koji je jedini radio hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, kao i Turistička organizacija Tivat, koja jednu od prostorija u Domu koristi bez nadoknade s kojom Dux radio ima itekako dobru suradnju.

U današnjem vremenu, kada smo svjesni da se gube istinske vrijednosti i da na neki način dolazi do kulturne krize, Dom  kulture u Lastvi predstavlja jedan temelj budućnosti za sve one koji koriste Dom, koji će ga koristiti u budućnosti  te  je  na opću   korist  i ponos za cjelokupno društvo ne samo u Tivtu, već i šire, bez bilo kakvih predrasuda.

Općina je produžila  ugovor s Hrvatskom krovnoj zajednicom o zakupu Doma kulture u narednih pet godina te je predsjednica Općine istakla da je Odluka dobro sagledana sa svih strana i da njezin tim stoji iza takve Odluke.