,,Milijarda turista, milijarda mogućnosti”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 25. rujna 2015. - 11:44
Autor: 

27. rujan, Svjetski dan turizma, ove godine se proslavlja pod sloganom  ,,Milijarda turista, milijarda mogućnosti”, a u obilježavanje ovog dana uključene su sve turističke zemlje, poslovni subjekti, organizacije, pa i sami turisti. Centralna proslava ove godine održat će se u Burkini Faso, tijekom koje će zasijedati i čelnici svjetske turističke organizacije.

Slogan ,,Milijarda turista, milijarda mogućnosti” ima za cilj  podsjetiti  na važnost turizma za globalnu ekonomiju, zaposlenost, prihode, tj. za živote ljudi diljem  svijeta. Turizam kao privredna grana nalazi se odmah nakon naftne, kemijske i prehrambene industrije, a izvoz koji ova grana ostvaruje, prema WTO, iznosi 937 milijardi eura. Osim privredne snage, turizam utječe i na razvoj lokalne zajednice i na zaštitu čovjekovog okoliša.

Crna Gora, u kojoj turistička privreda zauzima ključnu poziciju u ukupnoj privredi, za svoj strateški cilj odabrala je visokokvalitetni turizam, povećanje prihoda po gostu, otvorenje novih radnih mjesta i podizanje opće razine  kvalitete života.

Na taj način umanjile bi se regionalne razlike, nezaposlenost, siromaštvo, efikasno bi se upravljalo prirodnim resursima i zaštitio bi se kulturni identitet.

Turistička organizacija OpćineTivat poziva sve građane da prihvate turizam kao glavni stub ekonomskog razvoja našeg grada, da ga doživljavaju kao izvor prihoda i zaposlenja i da pokažu svoj poduzetnički duh i pronađu svoje ciljeve u sektoru turizma ili u povezivanju s istim.

TO Tivat obilježila je Svjetski dan turizma dodjelom simboličnog poklona gosći Aidi Mujbegović iz Zenice (BiH), koja svoj odmor provodi s obitelji u Tivtu.