„Finansijska analiza“ promovirana u Herceg Novom

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 06. kolovoza 2019. - 11:07
Autor: 

U bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović održana je promocija knjige „Finansijska analiza“, prof. dr. Iva Županovića i mr. Dragane Zečević. O knjizi i radu autora govorili su predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović, recenzent knjige i dekan Fakulteta za biznis i turizam prof. dr. Rade Ratković, suvlasnik hotelske grupacije Casa del Mare Milena Milić.

Kako je kazao predsjednik Katić, živimo u vremenu kada su ovakve analize prijeko potrebne, na prostoru gdje je u posljednjih tri decenije ekonomski put naše zemlje, ali i svih nas u njoj, doživio zaokret.

„Sve te godine su pokazale koliko je zaista bitna finansijska analiza, njeni rezultati i stručna procjena za poslovanje u vremenu koje nam predstoji“, kazao je Katić.

Prema riječima Davidovića, pitanje je da li su činjenicu da smo u jednoj godini imali više turista, a ostvarili više noćenja, pratili i financijski efekti u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva, te dodao:

„Turizam koji smo imali nekada i koji smo imali danas traži da se promijeni način upravljanja. Ne može na isti način upravljati onaj koji ima jedan ili koji ima više objekata. Crnogorski turizam je nekada ostvarivao 200 miliona eura prihoda, a sada već govorimo o cifri koja će ove godine premašiti milijardu eura“, rekao je Davidović.

Prof. dr. Rotković je naglasio da je upotrebna vrijednost knjige “Finansijska analiza” značajna, jer je prije svega namijenjena studentima, posebno fakulteta za biznis i turizam, ali i ostalih fakulteta, gdje se izučava financijska analiza i njezina filozofija.

Detaljno financijsko praćenje i redovne izrade financijskih analiza pokazali su se krucijalnim za razvoj hotelske grupacije Casa del Mare:

„U vrijeme otvaranja prvog hotela prije deset godina primjenjivali smo samo nacionalne računovodstvene standarde u skladu sa zakonom. Brzo se pokazalo da ako želimo da na najprofitabilniji način razvijamo našu grupaciju moramo početi sa izradom redovnih finansijskih analiza. Najprije smo uveli korišćenje informaciono tehnološkog sistema, počeli detaljno da pratimo prihode i rashode, da radimo finansijske analize…Odluke iz takvog načina vođenja poslovanja dovele su nas u kratkom roku do sedam hotela u Crnoj Gori“, kazala je Milić.

Autor knjige prof. dr. Županović uputio je riječi zahvalnosti kolegici Zečević, bez čije logistike i zbog velikih obaveza ne bi mogao sam realizirati izdavanje “Finansijske analize”.

„Ne treba se bojati mladih već im treba dati šansu. I meni je neko jednog dana dao šansu. S druge strane, Herceg Novi je nekada bio najturističkiji grad u Crnoj Gori, a sada je to Budva sa pozitivnim i negativnim inpaktima. Baš zbog toga služi “Finansijska analiza”. Možemo pričati o marketinškom aspektu do sjutra, ali se tu priča ne završava, jer moramo sedmično, mjesečno, kvartalno…da podvučemo crtu”, kazao je prof. Županović.

Prof. dr. Županović, pored četiri stručne knjige objavio je i dva udžbenika za visokoškolske ustanove: “Strateški menadžment turističke destinacije” 2011. godine i “Yield menadžment u turističkoj industriji” 2013., kao i udžbenik za srednje stručne škole “Osnove turizma i ugostiteljstva” 2008. godine. U suradnji sa Općinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom održat će radionicu 6. rujna iz operativnog menadžmenta u turizmu.