Marija – uzor svakog vjernika

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 06. kolovoza 2016. - 12:44
Autor: 

Blagdan Gospe snježne jučer su u velikom broju proslavili i Škaljari. Sveta misa služena je u crkvici svetoga Luke, a predslavio je lastovski župnik don Nikola Majić uz koncelebraciju nekoliko svećenika Kotorske biskupije.

U svojoj propovjedi, preispitujući ljudsku vjeru u Boga i veličini Marije koja se u Boga uzdala, don Nikola je istakao: „Svaka naša svetkovina, pa tako i današnja  svetkovina Gospe Snježne, proslava je Boga, ali i potvrda čovjekova dostojanstva. Na poseban način svetkovine Gospine, osobito blagdan Uznesenja Marijina potvrđuje nam veličinu Marijinu – kako ju je Bog izabrao i kako je ne prepušta ništavilu, nego je uvodi u blaženstvo svoje blizine... Kažemo da je marija milosti puna. Doista, kao što je na njoj bila milost, tako je i na svakom čovjeku milost Božja, jer milost Božja nije ništa drugo nego naklonost Božja prema čovjeku. To je otvorena ruka Božja koju Bog svakodnevno pruža svakome vjerniku, ali potrebno je onda pristupati Bogu, ne bježati od Boga, Boga se ne bojati, jer Bog je došao spasiti, a ne osuditi čovjeka. Upravo je po tome velika Blažena Djevica Marija, u svakom trenutku svoga života oslonjena na Boga, vjerovala Bogu i njegovoj riječi. Neka Ona bude naša zagovornica i odvjetnica kod Boga.“

Nakon euharistijskog slavlja, po starome običaju, vjernici su Gospin kip pronijeli kroz Škaljare a pratila su ih zvona s crkve svetoga Luke.

Škaljari imaju prekrasnu crkvu posvećenu Gospi snježnoj, koja će se uskoro obnavljati i biti spremna možda već za sljedeću Gospinu svetokovinu.