BOŽIĆNA POSLANICA KOTORSKOG BISKUPA ILIJE JANJIĆA

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 23. prosinca 2010. - 12:36
Autor: 

Poštovani vjernici, prijatelji, drage sestre i braćo, čestitam vam Božić, na dobro vam došlo porođenje Isusovo!
Nakon osobnog proživljavanja Došašća i razmišljanja o Božjem obećanju, danas na blagdan Božića kada slavimo Kristovo rođenje razmišljamo o konkretnom ostvarenju Božje namisli kojom je Nebeski Otac u punini vremena na Zemlju poslao svog vlastitog Sina, i dao mu ime Emanuel, koji će biti Bog s nama za sva vremena.

Ta spoznaja – da je Bog iz ljubavi prema čovjeku, poslao svoga Sina Jedinorođenca, koji je uzeo našu ljudsku narav i postao nama sličan u svemu osim u grijehu – u nama rađa radost da nismo ostavljeni na milost i nemilost ovozemaljskog valovlja jer nismo napušteni od kormilara života. To je nova snaga koja u nama budi zahvalnost što je betlehemski Jedinorođenac, rođen u vječnosti od Oca i rođen u vremenu od Marije, postao naš suputnik, postao naš životni pratilac i sigurnost našega hoda u sadašnjosti i našega hoda prema vječnoj domovini. Božji je Sin svojim utjelovljenjem i rođenjem postao naša obrana i zaštita od svakoga zla. Današnje društvo, naše obitelji kao i pojedinci na svakom koraku osjećaju potrebu za Njegovom obranom i zaštitom. Muku i patnju današnjeg čovjeka prepoznajemo u nesigurnosti, dezorijentiranosti, nepovjerenju, razdijeljenosti, širenju straha, izgubljenosti kriterija, neprepoznavanju istinskih vrijednosti… Svjesni svega toga osjećamo potrebu za novim promjenama u nama pojedincima, u obiteljima i u cjelokupnom društvu. Tu promjenu može učiniti jedino Ljubav iz Betlehema. Osjećamo potrebu ponovnog uvažavanja istine da nas Bog voli, svjesni da je njegova Božanska ljubav i čovjekoljublje okrenuto prema nama. Svjetlo koje donosi Novorođeni iz Betlehema ne dopušta da tama sadašnjih životnih problema i nedaća potamni sjaj istine. To je svjetlo one iste Božanske ljubavi od koje sve dolazi i kojom nas Stvoritelj svijeta uvijek nanovo obasjava i grije.
Obasjani tim Božanskim svjetlom ne bi smjeli dopustiti da nas laž i zloća neprestano zavodi, nudeći kratkoročne radosti koje donose razočarenje, siromaštvo duha i pustoš života. Ne bi smjeli dozvoliti da laž u nama sije zlo, sjeme nesporazuma, nerazumijevanja i međusobnog neprihvaćanja. Iako zlo znade zavesti i nadmudriti čovjeka, na što nas i sv. Pavao podsjeća: „ta znamo njegove namjere…“ (Usp. 2 Kor 2, 11) nemojte, drage sestre i braćo, dopustiti  da vas zlo obeshrabri, da vam oslabi nadu, da vam skrši snagu za obnovu duha i vjere. Naše slavlje Kristova rođenja potvrda je i znak da zlo nema zadnju riječ i da nije uspjelo u nama skršiti nadu života i vjere, da zlo nije postiglo svoj cilj, jer svaki Božić u nama rađa novi polet i novu obnovu.
Dragi prijatelji, predraga braćo i sestre, pozivam vas da u Božiću prepoznamo Onoga koji je nepresušni izvor života, Onoga koji je u betlehemskim jaslicama nepresušni izvor ljubavi za svakog čovjeka. Pođimo k njemu! Tu ćemo naći onu potrebnu životnu snagu, tu ćemo naći i osjetiti njegovu ljubav, koja je došla radi nas i našega preporoda. U tom izvoru, u tim jaslicama pronaći ćemo Boga, čije svjetlo donosi onu tako potrebnu životnu snagu svakome od nas. Na nama je da se tom Bogu ljubavi otvorimo, a njegova volja je da nas izvede na pravi put života i da nas osposobi za životnu radost…
Još jednom svima skupa želim sretan Božić u radosti koju želim podijeliti i sa kršćanima istočnog obreda! Također, čestitam vam Novu godinu 2011. u kojoj neka vas prati obilje Božjeg blagoslova uz pjev anđela Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje, Vaš
+ ILIJA, biskup
 
RASPORED SVETIH MISA ZA BOŽIĆNE BLAGDANE:
Katedrala-bazilika sv. Tripuna-Ponoćna sveta misa u 24h, na Božić sveta misa 10h.
Crkva sv.Klare-Ponoćnica, Kotor-Na Badnji dan sveta misa u 18h, na Božić sveta misa u 18h.
Crkva sv.Antuna Padovanskog-Ponoćna sveta misa u 24h, na Božić sveta misa u 10h.
Crkva sv. Petra, Bogdašići- ponoćna sv.misa u 24h, božićna sveta misa u 10.30h.
Crkva sv. Nikole, Perast-ponoćka u 24h , božićna sv.misa u 10 sati.
Crkva sv.Roko, Donja Lastva-ponoćna sveta misa u 24h, božićna sveta misa u 10h.
Crkva sv.Ane, Đurići-Ponoćna sveta misa u 24h, božićna sveta misa u 9h.
Crkva sv.Matej, Dobrota-Na Badnji dan sveta misa u 18h, na Božić sveta misa u 10h.
Crkva sv.Marije, Stoliv-Na Badnji dan sveta misa je u 18h, božićna sveta misa u 10.30h.
Crkva Marije Bogorodice, Prčanj-Na Badnji dan sveta misa u 20h, božićna sveta misa u 9h.
Crkva sv.Antuna Padovanskog, Herceg Novi-Na Badnji dan sveta misa u 8h, na Božić sveta misa u 8.30h.
Audio: Kotorski biskup Ilija Janjić

Foto:Radio DUX