Lokalni identitet – novi kulturni program u Luštici Bay

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 29. lipnja 2022. - 11:59
Autor: 

"Gradske muzike iz Boke, mažoretke, folklorni ansambli i klape imat će nastupe u Luštici Bay tokom cijelog ljeta, u cilju predstavljanja lokalnog identiteta našeg kraja internacionalnoj klijenteli".

„Lokalni identitet“ je kulturni program, koji će zasigurno oduševiti goste s različitih meridijana, a na najbolji mogući način oslikava bogato nautičko i kulturno-umjetničko nasljeđe Luštice, Boke i Crne Gore – od 1. 7.,  marina naselje bit će pozornica i promenada marševa gradske muzike, bokeškog plesa i crnogorskog kola, a pjace i pjacete mjesto okupljanja najboljih klapa ovog kraja.  Svake nedjelje tijekom naredna dva mjeseca  u predvečerje, tijekom zalaska sunca, turisti i posjetitelji će uživati u jedinstvenom programu koji će ih na trenutak vratiti kroz vrijeme i prikazati bogatstvo običaja, folklora i predanja koja čine identitet crnogorskog podneblja i lokalne zajednice.

„U jeku ljetnje sezone, kada imamo najveći broj stranih posjetilaca, kroz niz pop up događaja, u sinergiji  muzike, igre i pjesme, Luštica Bay želi da prikaže radost življenja koja je protkana kroz tradiciju i baštinu Tivta, Boke i cijele Crne Gore. Mi smo ponosni na svoje nasljeđe i lokalni identitet koji je utkan u DNK naše destinacije. Upravo kroz vizuru tradicije i ambijenta koji oslikava duh živopisnog ribarskog naselja, a istovremeno nudi vrhunski komfor i savremeni koncept života, mi osmišljavamo raznovrsne sadržaje, zabavnu i kulturno-umjetničku ponudu za naše goste i posjetioce tokom cijele godine. Na ovaj način iznova iskazujemo i pripadnost zajednici u kojoj živimo i zajedno je razvijamo“, rekla je Bojana Blagojević, koordinatorica  događaja u Luštici Bay.

Prvi nastup je planiran za 1.7.,  u 21 h, na promenadi Marina Village, kada će biti održan  koncert Gradske muzike Herceg Novi, orkestra s tradicijom dugom preko 136 godina i nadaleko čuvenim mažoretkama. Koncerti ovog orkestra i defile prelijepih nasmijanih mažoretki predstavljaju jedan od simbola Herceg Novog i oduševljavaju gdje da god se pojave. Mažoret ansambl Gradske muzike Herceg Novi je prvi ove vrste u Crnoj Gori, a prošle godine je obilježio i veliki jubilej – 50 godina od osnivanja koje je inicirao Turistički savez Boke kotorske.

Sljedeći nastup je 8. 7.,  kada će se publici predstaviti KUD Boka iz Tivta. Kulturno-umjetničko društvo „Boka" je osnovano prije 45 godina i posvećeno je nastojanju da očuva tradiciju narodnih igara kao obilježje kulturnog identiteta, prikazujući raznolikost i bogatstvo lokalnog folklora Crne Gore i Balkana na najvišem umjetničkom nivou, kroz igru, pjesmu, glazbu i običaje. Ovo društvo je sudjelovalo na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, osvajajući prestižne nagrade.

Novi susret na promenadi Luštice Bay je zakazan 12. 7.,  sa kotorskim KUD „Nikola Đurković“. Ovaj folklorni ansambl iz Kotora je za relativno kratko vrijeme postao prepoznatljiv na lokalnoj i međunarodnoj sceni, prenoseći umijeće igre, ljepotu i raskoš crnogorske narodne nošnje. Predstavljaju repertoar od preko 20 različitih koreografija sa teritorije Crne Gore i zemalja bivše Jugoslavije.

Na kraju mjeseca, 26. 7.,  u 21 h, u inspirativnom ambijentu Amfiteatra Luštice Bay, nastupa klapa „Maris“ iz Kotora. Ovaj mali ansambl broji sedam članica i postoji skoro desetak godina. Publici će prikazati obrade pop i mediteranske glazbe  u izvrsnom vokalnom izvođenju.

U kolovozu, u okviru programa „Lokalni identitet“, 3. 8.,  u 21 h, u Amfiteatru nastupa folklorni ansambl „Ilija Kišić“ iz Herceg Novog koji gotovo punih devet decenija igrom i pjesmom predstavlja svoj zavičaj u zemlji i inozemstvu.

U akustičnom ambijentu Amfiteatra nastupit će i tivatska klapa „Jadran”, 12. 8., u 21h. Ova popularna klapa izvodi izvorne bokeljske i dalmatinske pjesme, kompozicije s Omiškog festivala, kao i popularne mediteranske pjesme obrađene za klapsko pjevanje.

Gradska Muzika Herceg Novi će ponovo nastupiti 18. 8.,  u 21 h, na promenadi Marina naselja. Za kraj programa, 26. 8., u 21 h, u Amfiteatru Luštice Bay, predviđen je još jedan nastup kotorske klape „Maris”.

 Bogata i raznovrsna ponuda jedinstvenog kulturnog koncepta „Lokalni identitet“ Luštice Bay obećava izuzetan doživljaj svim posjetiocima koji će sa sobom ponijeti nova iskustva, čaroliju ljepote crnogorske rivijere i uspomene na tradicionalne običaje i nasljeđe koje Crnu Goru predstavljaju svijetu u najljepšem svjetlu.

 

Foto:: Luštica Bay