Umjetnička kolonija Luštica Bay – mjesto susreta umjetnosti i prirode

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 04. srpnja 2021. - 10:10
Autor: 

Luštica Bay organizira Umjetničku koloniju od 5. do 12. 7., okupljajući sedam mladih crnogorskih umjetnika, koji će tijekom sedam dana stvarati umjetnička djela u zadivljujućem ambijentu ovog integriranog naselja. Grupa umjetnika, sastavljena od četiri slikara i tri kipara, postavit će svoje slike i skulpture širom dijela Marina Village. Na ovaj način će cjelokupno okruženje naselja biti obogaćeno novim umjetničkim sadržajima. Svi radovi će biti zadržani u sklopu instalacije, dajući sofisticirani umjetnički pečat arhitektonskom dizajnu kompleksa Luštica Bay.

Sedam mladih umjetnika će provesti sedam dana na destinaciji Luštica Bay kako bi udružili svoju kreativnost i ponudili publici jedinstvenu umjetničku feštu, neodoljivu mješavinu boja i oblika. Umjetnici će odabrati različite lokacije u dijelu Marina naselja kako bi pronašli inspiraciju i kreirali svoja djela, na mjestima poput malog lukobrana, ispod arkada na velikom lukobranu, unutar zelenih površina na promenadi i na balkonu amfiteatra.

Umjetnička kolonija će predstaviti djela sedam umjetnika koji su diplomirali na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i već su afirmirani umjetnici u zemlji koji plijene pažnju međunarodnih umjetničkih krugova. Neki od umjetnika pohađali su postdiplomske studije na Cetinjskoj akademiji, kao i specijalističke tečajeve u Italiji i Francuskoj. Ova grupa okuplja četiri slikara: Anu Aleksić, Darka Vučkovića, Hanu Mirkov i Radeta Vujačića, i tri kipara: Jelenu Pavićević, Nikolu Radonjića i Vlatku Vujošević. Većina umjetnika već su članovi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i u svom portfelju imaju niz pojedinačnih i kolektivnih izložbi. Sudjelovali su također u raznim umjetničkim kolonijama, radionicama i festivalima širom zemlje i regije.

„Slikari i vajari će stvarati svoju umjetnost nadahnutu čarobnom atmosferom mjesta gdje se more susreće sa kopnom u prekrasnoj paleti boja, talasima plavog Jadrana koji zapljuskuju kamene obale, suncem koje obasjava bogato zelenilo, bijele i ružičaste oleandere, uz omamljujuće ukuse i mirise koji okružuju cijeli ambijent“, rekla je koordinatorica inicijative, kiparixa Jelena Pavićević, koja je odabrala umjetnike koji sudjeluju u Umjetničkoj koloniji.

Ideja o stvaranju Umjetničke kolonije nastala je nakon prve izložbe organizirane u Luštici Bay, u rujnu 2018. godine, u suradnji s mladim nadarenim umjetnicima i Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje.

„Zaista smo uzbuđeni što ponovo sarađujemo sa talentovanim umjetnicima, kako bismo stvorili jednu lijepu priču koja pokazuje predanost promociji lokalnih umjetnika u našoj zemlji i inostranstvu. Ova inicijativa dodatno osnažuje povezanost Luštice Bay sa umjetničkim inicijativama i odražava našu želju da uljepšamo životnu sredinu lokalne zajednice. Naša je želja da Umjetnička kolonija Luštica Bay i nadalje svake godine bude mjesto okupljanja kreativnih stvaralaca“, rekla je Maša Radulović, menadžerica korporativnih komunikacija u Luštici Development.

Inicijativa će dalje biti promovirana među stanovnicima i posjetiteljima Luštice Bay, stvarajući tako priliku za predstavljanje djela mladih umjetnika ljubiteljima umjetnosti i kolekcionarima. Uz izložbu ovih umjetnina na otvorenom koja će privući sve posjetitelje i stanovnike Luštice Bay, bit će pripremljena brošura s biografijama umjetnika, kako bi njihov rad bio promoviran među širom publikom. Luštica Bay će podijeliti brošuru i vlasnicima kuća i stanova u okviru naselja, s namjerom da i njih zainteresira za kupovinu umjetničkih djela.

Posjetitelji će moći obilaziti umjetničku radionicu na otvorenom tijekom stvaranja djela, a po završetku skulptura svih sedam djela će postati dio postavke Marina naselja, kao jedinstveni ukras naselja.

U kasnijoj fazi, umjetnička djela nastala u Luštici Bay bit će predstavljena na aukciji, a prihod će biti doniran u dobrotvorne svrhe.