Kreirana Digitalna antologija „Hrvatsko pjesništvo Boke“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. studenog 2016. - 9:16
Autor: 

U sklopu projekta Digitalna antologija "Hrvatsko pjesništvo Boke", autorice Dijane Milošević, kreirana je elektronska zbirka poezije hrvatskih pjesnika Boke Kotorske.

Digitalna antologija "Hrvatsko pjesništvo Boke", nastala je u cilju objedinjavanja i očuvanja književnog kulturnog opusa Hrvata s područja Boke.

Projekt Digitalna antologija "Hrvatsko pjesništvo Boke" financiran je sredstvima iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Digitalizirana djela obuhvaćaju mnoge rijetke publikacije poznatih pjesnika poput Viktora Vide, Frana Alfirevića, Ivana Bolice, Ljudevita Paskvalića, Đorđa Bizantija, kao i suvremenika Miloša Miloševića, Don Branka Sbutege, Vicka Nikolića.

Na portalu se također nalaze i zapisi o književnosti Boke autora Vande Babić, Marine Polinčić, Vedrana Krušvara, Miroslava Pantića i Maje Grgurević.

Dio Digitalne antologije "Mojim perom Boki na dar" obuhvatio je i izbor poezije pjesnika današnjice, kojima je Boka u srcu, poput Vande Babić, Boža Vodopije i Dražena Zetića.

Digitalizirane publikacije se nalaze na web portalu projekta poezijahrvataboke.com.

 

"U današnje doba malo je priznat značaj hrvatske kulturne baštine sa prostora Boke, kao i ostvarenja u domenu kulture koja su stvarali i baštinili Hrvati prošlih stoljeća, koji su predstavljali većinski dio stanovništva Boke Kotorske. Objedinjavanje pjesničkog opusa Hrvata Boke Kotorske je put očuvanja velikog kulturnog blaga i povijesti Hrvata kao i zaštite identiteta Hrvata u Crnoj Gori" - ističe autorica projekta Dijana Milošević."