Jaka potpora Republike Hrvatske Hrvatima u Crnoj Gori

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 05. travnja 2017. - 10:39
Autor: 

Predsjednik Odbora za europske poslove Sabora Republike Hrvatske  gospodin Domagoj Ivan Milošević i članovi Odbora Irena Petrijevčanin Vuksanović i Joško Klisović boravili su u dvodnevnom posjetu Crnoj Gori. Tom prigodom sastali su se s predsjednikom  Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem te konstatirali  kako Crna Gora i Hrvatska razvijaju prijateljske odnose, zasnovane na principima međusobnog povjerenja  i mogu svima služiti kao primjer dobrosusjedske suradnje dviju država. Hrvatski parlamentarci  su svojim dolaskom  izrazili veliku potporu  Crnoj Gori i njenom putu  ulaska u EU i NATO. Članovi Odbora za europske poslove sastali su se i s predstavnicima Odbora za europske integracije, članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za ekonomiju, financije i budžet crnogorske Skupštine.

 Sastanak s  kolegama iz crnogorskog Odbora za europske integracije  bio je prilika za crnogorske poslanike da od kolega iz najmlađe države članice EU čuju korisne savjete,  mišljenja i iskustva o integracionom procesu Hrvatske. Predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović izrazio je zahvalnost  na prijateljstvu i političkoj i tehničkoj potpori , koju Hrvatska nedvosmisleno pruža Crnoj Gori na putu ulaska Crne Gore u  EU i NATO.

Na kraju svoga posjeta Crnoj Gori članovi  Odbora za europske poslove posjetili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Tivtu te se sastali s predsjednikom Vijeća Zvonimirom Dekovićem, poslanikom u Skupštini Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem, potpredsjednikom Općine Tivat Ilijom Janovićem, bivšom poslanicom u Skupštini  i članicom Središnjeg odbora Hrvatske građanske inicijative Ljerkom Dragičević, kao i Ljiljanom Velić , predsjednicom OO HGI- ja Kotor i članicom Središnjeg odbora. Sastanku su također nazočili i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori gospodin Veselko Grubišić i konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori gospodin Hrvoje Vuković.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori izrazili su izuzetno zadovoljstvo dolaskom svojih susjeda i istakli koliko je njihov dolazak  značajan za cjelokupnu hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori. Razgovaralo se o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, problemima s kojima se Hrvati kao manjina susreću te bezuvjetnoj potpori koju Republika Hrvatska pruža hrvatskoj manjini te planovima za budućnost. Članovi Odbora Irena PetrijevčaninVuksanović i Joško Klisović su  istakli koliki je značaj za Hrvate u Crnoj Gori samim tim što Hrvati imaju svoga predstavnika u Skupštini Crne Gore, kao i ministricu u Vladi, koji će svojim djelovanjem raditi na boljem položaju Hrvata u Crnoj Gori i ostvarivanjem prava kao manjine.

Gospodin Miloševć je istakao da će hrvatska Vlada  i ubuduće davati političku, kao i tehničko-administrativnu potporu crnogorskoj Vladi, što se tiče pristupanja NATO savezu i nastavak pregovora za ulazak Crne Gore u Europsku uniju. Što se tiče položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, on je naglasio da će hrvatska i crnogorska Vlada zajedno raditi na tome da položaj Hrvata u Crnoj Gori bude još bolji, te da „cjelokupna crnogorska javnost razumije da smo vrlo prijateljski nastrojeni“. Nakon sastanka u Hrvatskom nacionalnom vijeću je rekao:  „Dojmovi su fenomenalni! Mislim da smo vrlo otvoreno razgovarali o svemu što se pozitivno događa proteklih godina u Crnoj Gori. Stvari uvijek mogu biti bolje i tu ćemo biti potpora i uopće oko toga nema dileme nakon ovih razgovora. Općenito je to dojam proteklih godina u razgovoru između Zagreba i Podgorice, taj partnerski i prijateljski odnos, tako da nemam dileme oko toga da će i crnogorska Vlada i dalje podržavati i biti svjesna potreba hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori“.

Svojim dolaskom hrvatski parlamentarci  su potvrdili da je budućnost  Crne Gore  u europskom i euroatlantskom okruženju, kao i da je to jedini  put za boljitak Crne Gore i suradnju s ostalim članicama. Crna Gora će svojim ulaskom u NATO i samim tim što je na putu da postane  članica EU ojačati u ekonomkom smislu, preko EU fondova  realizirati brojne projekte, a samim tim učiniti i gospodarstvo stabilnijim.

 

Audio: 
Domagoj Ivan Milošević