Održana 2. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. svibnja 2017. - 11:18

Foto:hrvatska-danas.com

U Zagrebu je u srijedu, 24. svibnja 2017. održana Druga sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina. Članovi odbora imenovani su od vlada Republike Hrvatske i Crne Gore. Čine ih predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici nadležnih ministarstava i ureda (kultura, vanjski poslovi, obrazovanje, unutarnji poslovi, i dr.).

Sjednicu je otvorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a, istaknuvši kako se Republika Hrvatska i Crna Gora ubrajaju u europske države koje na svojem području osiguravaju vrlo visoku razinu manjinskih prava, sukladno međunarodnim standardima zaštite prava nacionalnih manjina. Međutim, kolikogod stanje bilo dobro uvijek postoji mogućnost i potreba za unaprjeđenje i razvoj, pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na pronalaženje najboljih načina za zaštitu iznimno vrijedne manjinske materijalne i nematerijalne baštine. Naglasio je prijateljske odnose između dviju država te kako Republika Hrvatska, kao članica NATO-a i Europske unije podupire put Crne Gore u euroatlantske integracije.

V. d. tajnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore Valon Dasharami, predsjedatelj crnogorskog dijela MMO-a, u svome je uvodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje s ciljem unaprjeđenja i zaštite prava obje manjinske zajednice, s obzirom na to da je poštovanje i razumijevanje najvažniji segment svake uspješne bilateralne suradnje, a Republika Hrvatska i Crna Gora su dobar primjer takve suradnje. Također, istaknuo je odlučnost Vlade Crne Gore da i u predstojećem razdoblju provodi proaktivnu politiku poštovanja i zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjnskih nacionalnih zajednica te da nastavi unaprjeđivati postojeću, vrlo uspješnu suradnju koju ima s Republikom Hrvatskom u ovom području.

Na sjednici je bila analizirana provedba usvojenih preporuka s prethodne Prve sjednice, održane 2015. godine u Podgorici te su se razmatrala aktualna pitanja od posebne važnosti za obje nacionalne manjine i predlagala rješenja koja će osigurati još višu razinu manjinskih prava u obje države.
Od novih tema treba istaknuti razmatranje osnivanja Crnogorske knjižnice i Crnogorskog kulturnog centra u Republici Hrvatskoj te institucije za proučavanje povijesti i kulture Hrvata u Crnoj Gori, kao i zajedničku nominaciju kulturnog dobra Bokeljske mornarice radi upisa na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, u kojoj će biti istaknut sveti Tripun te kako je Bokeljska mornarica kao nematerijalna kulturna baština Crne Gore ujedno i baština pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori.
Druga sjednica hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina održana je u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi te je dogovoreno da će se Treća sjednica održati u prvoj polovici 2018. godine u Crnoj Gori.