Izložba Marije Kapisode u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. rujna 2017. - 11:22
Autor: 

Galatea Gallery iz Podgorice i Centar za kulturu Tivat priređuju Izložbu crteža u kombiniranoj tehnici Marije Kapisode, profesorice sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju pod nazivom „Put plamene tišine”. Postavku u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu, u srijedu 20.9.,  u 20 sati otvorit će predsjednica Općine  Tivat  Snežana Matijević.

Marija Kapisoda je rođena na Cetinju, gdje je završila osnovnu i srednju likovnu školu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek grafika, 2001. godine u klasi prof. Jakova Đuričića, kod kojeg je 2006. godine obranila magistarsku tezu pod nazivom „Zemlja - Svjetlost, Svijetlo - Tamno”. Član je ULUCG-a od 2005. godine i imala je dvanaest samostalnih izložbi. Sudjelovala je na mnogim kolektivnim izložbama, kao i kolonijama, u zemlji i inozemstvu.  Živi i radi na Cetinju.

 „Marijine grafike i crteži, koji u njenom likovnom djelu čine jedinstven idejni i estetsko - likovni korpus, utemeljeni su na jedinstvenim izvornim i arhetipskim predstavama formiranim u njenoj podsvijesti kao lične, iskustvene spoznaje svijeta. Ova konstatacija nas upućuje na korijene odakle je sve poteklo. To je njeno rodno Cetinje, njen životni prostor u kojem se još uvijek može „čuti tišina i trava kako raste”. Upravo ova premisa nas približava apsolutu Marijinog djela u kojem osluškivanjem iskonske energije koju emanira zemlja otkrivamo da se nedokučive tajne Univerzuma kriju koliko u njegovoj svukupnosti, toliko i u njegovim najmanjim mikrokosmičkim djelićima”- iz predgovora u katalogu povjesničarke umjetnosti Ljiljane Zeković .