Hrvatska donira 10.000 vakcina Crnoj Gori

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. svibnja 2021. - 15:14
Autor: 

Hrvatska je izdvojila 50.000 doza vakcina protiv bolesti koju izaziva koronavirus, COVID-a 19 državama regiona – 30.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini i po 10.000 doza Crnoj Gori i Kosovu, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Frano Matošić kazao je kako “Hrvatska, premda i sama suočena s trećim talasom pandemije, uočava nužnost pružanja humanitarne pomoći i iskazivanja solidarnosti sa državama svog okruženja”, koje zbog nedostatka vakcina nisu u mogućnosti vakcinisati čak niti medicinsko osoblje.

Dodao je kako je ova hrvatska odluka u sklopu ukupnih napora Evropske unije za pomoć drugim zemljama u obezbjeđivanju vakcina.

Nije poznato o kojim vakcinama je riječ.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tokom posjete Prištini danas je rekao kako je ta zemlja izdvojila 10.000 doza vakcina za Kosovo, ne precizirajući o kojim vakcinama se radi.

Gordan Grlić Radman sjutra dolazi u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Hrvatska je uputila i 500.000 eura COVAX mehanizmu kroz Globalni savez za vakcine (GAVI) protiv bolesti COVID-19, kojem je cilj svima i svugdje omogućiti pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv te bolesti.

Ta je donacija u sklopu ukupnih napora EU da se osnaži COVAX mehanizam, rečeno je na Vladi.

 Autor:portalanalitika.me