Grlić Radman: Nećemo dopustiti da Hrvati ponovo budu meta javnih progona kao 1991.

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 08. kolovoza 2023. - 8:54
Autor: 

Vrijeme je da političke snage u Crnoj Gori koje pripadaju velikosrpskim političkim krugovima prihvate realnost i suoče se sa prošlošću jer će se spremnost Crne Gore za nastavak evropskog puta ocjenjivati i po tome – poručio je Grlić Radman

Evropski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja sa nedavnom prošlošću, jer je Evropska unija zajednica država koja počiva na zajedničkim vrijednostima i vladavini prava u kojima nema mjesta za zločinačke ideologije i režime kao što je bio onaj Slobodana Miloševića - kazao je za Pobjedu ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Komentarišući optužbe prosrpskih medija i dijela bivših ministara u Crnoj Gori na račun lidera Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijana Vuksanovića zbog čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Grlić Radman je istakao da Hrvatska neće dopustiti da Hrvati i njihovi politički predstavnici u Crnoj Gori ponovo budu meta javnih progona.

Portali Borba i IN4S oštro su kritikovali čestitku Vuksanovića nazivajući ga ,,domoljubom“ i ,,dokazanim srbomrscem“ koji ,,slavi etničko čišćenje u zloglasnoj „Oluji“. Osuđuju, pored ostalog, i to što je on kandidat za ulazak u vladu ,,koji u svojim istupima veliča ratne zločine sunarodnika iz komšiluka“.

DRŽAVNI PRAZNIK

Grlić Radman je za naš list rekao da ga ne iznenađuju napadi iz navedenih političkih krugova na Vuksanovića koji, kako kaže, prijateljskoj i susjednoj državi čestita zvanični državni praznik.

– Tim praznikom se obilježava međunarodno legitimna i legalna hrvatska vojno-redarstvena akcija ,,Oluja“, koja je Hrvatskoj donijela mir, a u Bosni i Hercegovini stvorila temelje za Dejtonski mirovni sporazum, i koja je promijenila strateške odnose u ovom dijelu Evrope. Sam gospodin Vuksanović je u svom otvorenom pismu to argumentirano objasnio – istakao je hrvatski ministar.

On naglašava da je vrijeme da političke snage u Crnoj Gori koje pripadaju velikosrpskim političkim krugovima prihvate realnost i suoče se sa prošlošću, jer će se, napominje, spremnost Crne Gore za nastavak evropskog puta ocjenjivati i po tome.

– Dakle, evropski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja sa nedavnom prošlošću jer je EU zajednica država koja počiva na zajedničkim vrijednostima i vladavini prava u kojima nema mjesta za zločinačke ideologije i režime kao što je bio onaj Miloševićev – rekao je Grlić Radman.

POVRATAK U PROŠLOST

Komentarišući poziv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, upućen najozbiljnijem kandidatu za mandatara Milojku Spajiću da ne dozvoli ulazak u vladu Vuksanoviću zbog upućene čestitke, Grlić Radman kaže da za građane Crne Gore ne bi bilo dobro da se Crna Gora politički vrati trideset godina unazad.

– Međutim, ovo nije više 1991. godina i Hrvatska neće dopustiti da Hrvati Crne Gore i njihovi politički predstavnici ponovo budu meta javnih progona – poručio je on.

Grlić Radman je na kraju apostrofirao da Vuksanović ima bezuslovnu potporu Hrvatske kao legitimni politički predstavnik tog naroda u Crnoj Gori.

Vuksanović: Vrijednosti mog naroda bitnije su od fotelje

Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović je, povodom medijskih objava kojima se targetira da proslavlja „Oluju“, kazao da nije spreman da žrtvuje vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta, ističući da njegovo društvo nijesu oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu.

– Ne ulazi se u vlast s onima koji na dan kada srebreničke majke sahranjuju svoju djecu organizuju koncert u istoj Srebrenici. Mirne savjesti odričem se takve vlasti i ne treba mi – poručio je Vuksanović u otvorenom pismu.

On je kazao da se protiv njega vodi intenzivna medijska i paramedijska kampanja zbog čestitke koju je uputio Hrvatskoj povodom 5. avgusta - Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Napomenuo je da je do sada sam uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Hrvatske, te da će to raditi ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje prima.

On je istakao da rat u Hrvatskoj nije počeo „Olujom“, već da se njom završio.

– „Oluja“ nije uzrok, već posljedica. Svaki rat ima nevine žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti, a najveći krivac je onaj koji ga je započeo. Politika Slobodana Miloševića, koja živi svoje proljeće u Crnoj Gori, donijela je ogroman broj žrtava od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Najviše je unazadila samu Srbiju i njen narod. Nije hrvatska vojska bombardovala Kruševac, Čačak ili Beograd, nije prešla srpsku granicu, već obratno. Građani Republike Srbije su cvijećem ispraćali tenkove tzv. JNA u osvajačke pohode na međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku. Nakon četiri godine protjerivanja, ubijanja i maltretiranja nesrpskog stanovništva na prostoru tzv. Krajine i nakon što je srpsko rukovodstvo odbilo sve mirovne ponude (uključujući i nakaradni plan Z - 4) Hrvatska je imala prirodno, legitimno i legalno pravo da oslobodi svoj teritorij i donese slobodu svojim građanima. Za svako poštovanje je 10.000 Srba koje je branilo svoju domovinu Hrvatsku od agresora iz Beograda. Uspjeh vojno-redarstvene akcije „Oluja“ spriječio je da se u zaštićenoj zoni Bihać ne desi još jedna Srebrenica i još jedan genocid – naveo je, pored ostalog, Vuksanović.

Izvor: Pobjeda