Brojni izrazi podrške!

Time to read
11 minutes
Read so far

Nedjelja, 08. kolovoza 2021. - 11:01
Autor: 

Pored gnusnih prijetnji upućenih Hrvatima u Crnoj Gori, za koje se kaže "da ih je sve trebalo protjerati" i osobno predsjedniku Hrvatske građanske inicijative, kojem po morbidnim riječima "ražanj ne gine", stigli su brojni izrazi snažne podrške i duhovne blizine, u službenoj ili neposrednoj formi.
U nastavku vam donosimo reakcije koje su stigle iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije. 

Ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman telefonski je razgovarao s predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, povodom gnusnih prijetnji koje su mu upućene. Ministar Grlić Radman je iskazao punu potporu Vuksanoviću i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, koja se bori i zalaže za prava Hrvata u Crnoj Gori. Predsjednik HGI je informirao ministra o svim dešavanjima u crnogorskom društvu i o teškoćama s kojima se suočava hrvatska zajednica. On je rekao da je netrpeljivost narasla prema Hrvatima ususret obilježavanju Vojno - redarstvene akcija Oluja, a u čemu su doprinijeli i predstavnici vlasti koji su jednostranim i populističkim interpretacijama tog događaja dodatno pomogli u kreiranju ovakve atmosfere. Dodatno zabrinjava i izostanak reakcije zvaničnika Crne Gore i osude prijetećih poruka upućena predstavnicima Hrvata. Ministar Grlić Radman rekao je Vuksanoviću da Republika Hrvatska čvrsto stoji uz hrvatski narod i da će uraditi sve da se Hrvati u Crnoj Gori osjećaju sigurnim i da slobodno ispoljavaju svoja uvjerenja. Ministar Gordan Grlić Radman je imao telefonski razgovor, istim povodom, i s kolegom Đorđem Radulovićem, ministrom vanjskih poslova u Vladi Crne Gore. On je istakao da se nada da će počinitelji biti pronađeni i sankcionirani."Zaštita nacionalnih manjina je okosnica bilateralnih odnosa te ih moramo štititi", podvukao je ministar Grlić Radman. On je razgovarao po istom pitanju i s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem. U razgovoru je oštro osudio prijeteće poruke predstavnicima najvažnijih institucija Hrvata u Crnoj Gori.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH g. Zvonko Milas, razgovarao je jutros s g. Adrijanom Vuksanovićem, predsjednikom Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori i članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH  kojemu je izrazio svoju punu podršku i istovremeno osudio prijetnje koje su mu upućene u komentarima na portalu In4s. Tijekom razgovora, državni tajnik Milas iskazao je zabrinutost zbog trenda etnički motiviranih napada i govora mržnje usmjerenih prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori te naveo kako je gotovo nevjerojatno da su ovakvi nemili događaji postali kontinuitet. Podsjetio je kako je s ciljem osiguranja visoke razine manjinskih prava te izgradnje čvršćih i intenzivnijih odnosa između dviju država, još 2009. godine potpisan Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, što daje nadu kako će ovaj slučaj biti u vrlo kratkom roku okončan te da će ovakav kontinuitet biti prekinut, odnosno da u budućnosti nećemo svjedočiti istima. Naposljetku, gospodinu Vuksanoviću i svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine tom prilikom iskazao je punu podršku u očuvanju i opstojnosti hrvatskog nacionalnog identiteta kojeg stoljećima njeguju u Crnoj Gori“.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić kazao je da u toj partiji osuđuju gnusne prijetnje i govor mržnje prema predsjedniku HGI. "Zastrašuju načini na koje se danas u Crnoj Gori želi ućutkati svaki vid javne riječi koji ne korespondira sa kleronacionalističkom vizijom društva, kakvu zagovara znatan dio aktuelne vlasti. Najjezivije prijetnje upućene gospodinu Vuksanoviću, stoga, samo su nastavak onoga što je već neko vrijeme sveprisutno, a ohrabreno ili retorikom ili nečinjenjem vlasti", saopštio je Nikolić. Kazao je da u DPS-u jesu zgroženi upućenim prijetnjama, ali da nisu iznenađeni. "Besprizorne poruke se odobravaju od strane internet portala koji već duže promoviše šovinizam i mržnju, a koji i sam putem svojih stranica neprekidno na najagresivnije načine poziva na obračun sa neistomišljenicima. Za takav 'rad' ove je godine osnivač portala 'nagrađen' mjestom rektora Univerziteta Crne Gore, što je samo još jedan detalj koji govori o potpunom posrnuću crnogorskog društva", dodao je Nikolić. DPS je pozvao nadležne da hitno pronađu autora prijetnji, ali i da izvršna vlast konačno počne da radi ono što je u njenom domenu kada su u pitanju mediji - a to je praćenje sprovođenja zakonskih odredbi, koje su komentarom upućenim Vuksanoviću još jednom prekršene.

Prijetnje upućene Vuksanoviću su osudili i iz Bošnjačke stranke. “Kada se u kontinuitetu prijeti političkom predstavniku koji dolazi iz grupe manjinskih naroda, onda se ugroženima osjećaju i pripadnici drugih manjinskih naroda. S toga, pozivamo nadležne organe da što hitnije reaguju na direktne prijetnje upućene Adrijanu Vuksanoviću, pronađu počinioce, privedu ih pravdi i na taj način pokažu da u građanskoj Crnoj Gori nema mjesta govoru mržnje", navodi se u saopštenju. Iz BS su pozvali partije na vlasti, posebno one koje u svojim programima zastupaju vrijednosti očuvanja i unaprjeđenja ljudskih i manjinskih prava, da javno reaguju na prijetnje upućene lideru HGI. "Primjetno je da je nakon 30. avgusta prošle godine sve više primjera zastrašivanja manjina. Ipak, većinska Crna Gora, koja baštini ideje evropske, građanske, multietničke i sekularne države, neće dozvoliti da nas poražene politike devedesetih godina ponovo vraćaju u neka tmurna vremena ”, saopšteno je iz BS.

Socijaldemokrate su u osudi prijetnji saopštile da su ovakvi izlivi mržnje, ali i ugrožavanje bezbjednosti opozicionih političara, posebno onih koji dolaze iz redova manjinskih naroda, od 30. avgusta postali "sasvim uobičajeni" u Crnoj Gori. "Uobičajeno je postalo i ćutanje i nereagovanje nadležnih institucija, kao i partija vladajuće većine od kojih neke ovakvo ponašanje podstiču i opravdavaju", ocjenjuju u SD-u. Iz te partije su apelovali na nadležne da što hitnije pronađu i procesuiraju odgovorne, te da preduzmu sve potrebne mjere i radnje, u skladu sa zakonom, da zaštite bezbjednost Vuksanovića. "Podsjećamo da su dvije ministarke zbog sličnih, ali značajno blažih situacija, dobile policijsko obezbjeđenje. Zašto onda nadležni ćute u slučaju opozicionog političara, poslanika u Parlamentu u prošlom mandatu i predstavnika jednog manjinskog naroda", zaključuju iz SD-a.

Socijaldemokratska partija (SDP) osudila je prijetnje Vuksanoviću i pozvala nadležne da hitno procesuiraju i kazne autora spornog komentara. Iz te partije su na Tviteru poručili da se radi o sramotnim prijetnjama na osnovu nacionalne, vjerske i političke pripadnosti.

„Razumijemo ozbiljnost prijetnji prvaku Hrvata u Crnoj Gori Adrijanu Vuksanoviću budući da smo slično, na žalost, iskušavali i u SRB! Stoga najoštrije osuđujemo i očekujemo djelovanje mjerodavnih tijela!“, oglasio se na Twitteru i Tomislav Žigmanov, lider Hrvata u Srbiji.

Podršku Adrijanu Vuksanoviću, poručio je na Tviteru Miodrag Vlahović, povodom prijetnji koje su upućene predsjedniku HGI. "Obaveza je svih koji poštuju Crnu Goru i sve njene građane da jasno i nedvosmisleno stanu u zaštitu političkih predstavnika nacionalnih manjina i osude prijetnje i govor mržnje. Ima li bilo koga iz vlasti da to smije uraditi?", pitao je Vlahović.

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Đorđe Radulović u telefonskom razgovoru s predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, najoštrije je osudio prijetnje koje su mu upućene. Sugovornici su se suglasili da nitko u Crnoj Gori, zbog svojih uvjerenja ne smije biti izložen bilo kakvom vrstom linča, kao ni trpjeti prijetnje. Ministar je iskazao uvjerenje da će Crna Gora zaštiti prava manjinskih naroda i da će nastaviti da njeguje međunacionalni i međuvjerski sklad. Vuksanović je izrazio nadu da će počinitelji ovog gnusnog sadržaja biti otkriveni i zakonski procesuirani, što je važno, ne samo za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, već i za samu državu Crnu Goru. Na koncu razgovora, ministar Đorđe Radulović je još jednom osudio prijetnje i iskazao potporu.

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje prijetnje upućene piscu i političaru Adrijanu Vuksanoviću i građanskome aktivisti Aleksandru Saši Zekoviću te poziva državne organe da procesuiraju autore gnusnih prijetnji. “U proteklih nešto manje od godinu dana, otkako su se desile političke promjene u Crnoj Gori, javni je prostor kontaminiran civilizacijski neprihvatljivim sadržajima preko kojih se promoviše govor mržnje, šovinizam, kulturrasizam, a na meti progonitelja nalaze se pripadnici manjinskih naroda te zagovornici građanskoga društva i vrijednosti multikulturalizma i sekularizma”, navodi PEN Centar. Kako su dodali, ogavne prijetnje upućene Adrijanu Vuksanoviću – objavljene u komentarima na skarednome portalu In4S, čiji je jedan od osnivača aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore – u kojima se targetira ne samo on već i cijeli hrvatski narod u Crnoj Gori, uz poruku da je „sve Hrvate trebalo pobiti i proćerati“, morbidna su poruka da je ideologija fašizma ne samo živa danas u Crnoj Gori, već da je promovišu mediji i strukture bliske vlasti. “U istome je duhu i tekst popa Crkve Srbije Miajla Backovića „Fašističko lice pokatoličenog Bokelja“ u kojem je na najprizemniji huškački način izvrijeđan ne samo Vuksanović, nego i cijela hrvatska nacionalna zajednica u Boki, koju Backović označava kao „pokatoličenu braću“, pripisujući Vuksanoviću mržnju i fašizam, iako je očito da su mržnja i fašizam koje pop Backović baštini i dosljedno promoviše bili motiv za opasnu kampanju prijetnji upućenih bokeljskim Hrvatima. S obzirom na moć i uticaj Crkve Srbije u savremenim društveno-političkim tokovima u Crnoj Gori, jasno je da nije riječ o izolovanoj harangi, već još jednom u nizu primjera da crnogorsko društvo ubrzano klizi u klerofašizam i civilizacijsko posrnuće”, ističe Crnogorski PEN centar. Na meti napada krugova bliskih vlasti našao se, navode, po ko zna koji put u proteklih godinu dana i građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.“Osoba koja se predstavlja kao novinar na podgoričkoj Televiziji A1 te kao jedan od funkcionera vladajuće Nove srpske demokratije javno je pozvala ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina da uhapse aktivistu za ljudska prava Aleksandra Sašu Zekovića samo zato što je crnogorske zvaničnike i vladajuće partije pozvao da ne budu jednostrani i da ne afirmišu dalje postojanje dva različita i suprotstavljena narativa o „Oluji“ jer se na taj način obesmišljava i onemogućava suočavanje s prošlošću, prihvatanje svih civilnih žrtava i pomirenje u regionu. Zbog takvog poziva, više građana je otvoreno najavilo fizičko nasilje prema Zekoviću a objavljeno je više stotina komentara koji prevazilaze slobodu govora i predstavljaju govor mržnje i po svojoj sadržini su protivzakoniti pa kao takvi nijesu ni smjeli biti objavljeni. Prijetnje koje su Zekoviću upućene zbog javno iznesenih stavova, pozivi da se privede i uhapsi, kontinuitet su politike zastrašivanja neistomišljenika i ućutkivanja građanskih aktivista koji ukazuju na sve opasne devijacije aktuelne vlasti”, ističe Crnogorski PEN centar. Pozivaju sve nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima jer će morati preuzeti odgovornost za novonastalu sve opasniju društvenu situaciju u Crnoj Gori. “Kako naši dosadašnji pozivi nijesu dali vidne rezultate, nastavićemo da svim legitimnim sredstvima skrećemo pažnju na ovakve pojave i obavještavamo relevantne međunarodne adrese o širenju govora mržnje i ugrožavanju individualnih i kolektivnih prava u Crnoj Gori”, zaključuje Crnogorski PEN centar.

Evropski pokret u Crnoj Gori najoštrije osuđuje morbidne prijetnje upućene predsjedniku Hrvatske građanske inicijative. "Zahtijevamo pravovremenu reakciju nadležnih organa i strogo kažnjavanje šovinističkih i fašističkih sadržaja i prijetnji", napisali su na Twitteru.

„Iskazujem, kao Crnogorac u etničkom, etičkom i nacionalnom smislu, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, puno poštovanje i podršku predsjedniku HGI i uglednom i lojalnom bratu Hrvatu iz Crne Gore, gospodinu Adrijanu Vuksanoviću, koji je od jednog plaćenickog i opskurnog ilegalnog medija permanentno izložen ne samo groznim i nemoralnim uvredama i klevetama, već i prijetnjama ugrožavanjem života, što predstavlja biće krivičnog djela, kako je to normirano KZ CG, poručio je pravnik i istoričar Novak Adžić. Gospodin Adrijan Vuksanović, kako dodaje, punopravni je građanin Crne Gore i bivši narodni poslanik i organi postojeće vlasti u Crnoj Gori treba da istraže prijetnje upućene njemu i da procesuiraju i pravosudni organi, zakonski srazmjerno, kazne počinioce krivičnog djela prijetnji upucenih po nacionalnoj i vjerskoj, šovinističkoj, osnovi uglednom gospodinu Adrijanu Vuksanoviću. „Dijelim u istorijskom i političkom smislu stavove gospodina Vuksanovića po pitanju "Oluje" iz 1995 (to što mislim sam davno javno napisao) i mislim da on zbog svog utemeljenog stava ne smije biti predmetom javne stigme i prijetnji smrću“, poručio je Adžić. Dodaje i „neka se po njegovom slučaju, koji je užasan, a to je neophodno, očituje aktuelna klero-nacionalistička vlast, čiji su glavni faktori i podrzavaoci bili idejni protagonisti velikosrpskih ratova na prostoru ex-Jugoslavije, posebno u agresijama na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu“.„Dragi prijatelju Adrijane, ova moja javna podršska Tebi i osuda prijetnji Tebi je moralna i politička i u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava i sloboda. Solidaran sam s Tobom“, poručio je Adžić.

„Osuđujem napade na Hrvate u Srbiji i Crnoj Gori te očekujem da vlasti u obje države zaustave etničko nasilje i osiguraju prava Hrvatima u svojim državama, onakva, kakva smo mi osigurali Srbima i Crnogorcima“, poručila je na Twitteru Marijana Petir.

„Osuđujemo prijetnje i govor mržnje izrečen na komentarima @in4sPortal prema @AdrijanVuk i hrvatskom narodu. Pozivamo nadležne da identifikuju i procesuiraju odgovorne“, poručuje Građanska alijansa na Twitteru.

Povodom prijetnji lideru Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću i iskaknutom aktivisti za ljudska prava Aleksandru Saši Zekoviću, Građanska inicijativa 21. maj obratila se v.d. Vrhovnog državnog tužioca Draženu Buruću, ministru unutrašnjih poslova i direktoru Uprave policije Sergeju Sekuloviću i Zoranu Brđaninu kao i ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija Tamari Srzentić i traži njihovu hitnu reakciju. “Građanska inicijativa 21. maj zatražila je da se državnim tužiocima i policijskim službenicima naloži preduzimanje svih potrebnih radnji po hitnom postupku, dok su ministarku Srzentić pozvali da uloži dodatan napor kako bi se portalima IN4S, Borba, Pogled i drugima pomoglo, ukoliko je potrebno i uz tehničku i finansijsku podršku Vlade, da djeluju u korist a ne protiv crnogorskog društva”, navodi se u saopštenju GI 21. maj. Građanska inicijativa 21. maj je, kako kažu, društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore koji zastupa vrijednosti slobodnog i otvorenog društva koje podrazumijeva postojanje i prihvatanje različitog i kritičkog mišljenja i u kojem se svakom pojedincu, bez obzira na bilo koje lično svojstvo ili osobenost, garantuje sigurnost i puni integritet. “Crnogorski građani Adrijan Vuksanović, lider Hrvatske građanske inicijative i Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava, izloženi su proteklih dana brojnim prijetnjama i omalovažavanju koje ekstremno prevazilazi slobodu govora koje su kao javne ličnosti dužni da podnesu. Vuksanović i Zeković su, kroz odvojena oglašavanja, pozvali crnogorske zvaničnike na odgovorniji i manje populistički pristup prema suočavanju s prošlošću”, podsjećaju u GI 21. maj. U Gi 21. maj ističu da je na pomenutim medijskom portalima i njihovim zvaničnim stranicama na društvenoj mreži Facebook objavljeno na stotine protivzakonitih komentara. “Na to je do sada više puta ukazano ministraki Srzentić, ali do sada nije preduzeto ništa da se kod crnogorskih medija reafirmiše i uspostavi potrebna kultura odgovornosti koja bi i te kako pomogla, zapravo olakšala, rad tužilaštva i policije”, tvrde u GI 21. maj. Adrijan Vuksanović je policiji prijavio neprimjerene komentare portalu IN4S, koji uključuju i prijetnje smrću.“Dodatno, Građanska inicijativa 21. maj je zatražila od nadležnog državnog tužilaštva da ispita da li u kolumni svještenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Miajla Backovića i u komentarima koji su dozvoljeni i objavljeni tim povodom ima bilo kojeg elementa krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti”, naglašavaju u GI 21. maj. Backovićev navodni odgovor Vuksanoviću na portalu IN4S objavljen je pod naslovom “О. Miajlo Backović odgovorio Adrijanu Vuksanoviću: Nemam kome, ali moram” a u na Barskom portalu pod naslovom “Fašističko lice pokatoličenog Bokelja”. “U podnaslovu teksta na portalu IN4S, što je odgovornst primarno urednika, o Vuksanoviću se govori kao navodno pokatoličenoj osobi. Autor tekstova, svještenik Backović, prepoznaje i navodnu krizu identiteta kod Vuksanovića, što ima širu dimenziju s obzirom na javni angažaman Vuksanovića i proziva ga za navodno veličanje ustašstva i etničkog čišćenja. Sve navedeno, kod evidentno pojačanih vjerskih i međunacionalnih tenzija u Crnoj Gori, može da podstakne dodatnu mržnju i širenje netrpeljivisti prema pripadnicima katoličke vjere i Hrvatima u Crnoj Gori što potvrđuju i komentari na portalima i na društvenim mrežama, na šta je posebno ukazano državnim tužiocima”, naglašavaju u GI 21. maj. Prema njihovim riječima imajući u vidu nespornu činjenicu da Srpska pravoslavna crkva ima odlučujući politički uticaj u Crnoj Gori, i da je Backović jedan od istaknutijih svještenika, posebno je zabrinjavajuće njegovo neprimjereno izražavanje o Republici Hrvatskoj, članici EU i NATO, i njenim institucijama i vlastima koje su gotovo 30 godina utemeljene na demokratiji i slobodnim izborima. “Aleksandar Saša Zeković je Upravi policiji i državnom tužilaštvu prijavio veći broj osoba među kojima posebno ističemo nedavno penzionisanog policijskog službenika M.N. iz Podgorice, S.M. i N.A. koji su mu prijetili fizičkim nasiljem, kao i slučaj N.K. i navodnog novinara S.T. koji su Vladu otvoreno i ultimativno pozvali da ga uhapsi. Posebno ukazujemo da je Zeković izložen i dodatnoj društvenoj stigmatizaciji a incidenti te prirode ostaju neadekvatno procesuirani od strane tužilaštva”, zaključuju u GI 21. maj.

Iz Građanskog pokreta URA su, osuđujući prijetnje Vuksanoviću, kazali da je sloboda govora ustavno pravo svakog građanina. "Govor mržnje i netolerancija prema predstavnicima manjinskih naroda ne oslikava savremenu Crnu Goru. Takve ispade pojedinaca nadležni treba oštro da sankcionišu", naveli su iz URE na Tviteru.