Bačić - počinitelja prijetnji Hrvatima što prije otkriti i procesuirati sukladno zakonu!

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. kolovoza 2021. - 21:11
Autor: 

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska Crna Gora Branko Bačić uputio je danas pismo potpredsjednici Skupštine Crne Gore i predsjednici Grupe prijateljstva s Hrvatskim saborom Branki Bošnjak u povodu nedavnih prijetnji i zastrašivanja članova hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori. 

Branko Bačić u pismu je snažno osudio prijetnje upućene predsjedniku Hrvatsko građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću te izrazio očekivanje da će ''počinitelj ovog čina biti procesuiran, u skladu sa zakonom, u najkraćem mogućem roku''. 

Istaknuvši da su Hrvatska i Crna Gora u proteklom su razdoblju ostvarile velike pomake u bilateralnim odnosima, podsjetio je na potporu pristupanju Crne Gore NATO savezu, u okviru kojega danas djelujemo kao ravnopravni partneri i saveznici te na odlučnost Hrvatske u pružanju političke i stručne pomoći u procesu pristupanja Europskoj uniji. - Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti graditi dobrosusjedske odnose, u čijim je temeljima poštivanje nacionalnih manjina', naglasio je. Hrvatska ''s posebnom pažnjom prati položaj i pomaže razvoj hrvatske zajednice u Crnoj Gori, kao i položaj i razvoj crnogorske zajednice u Republici Hrvatskoj'' napisao je, posebno apostrofirajući pritom ratifikaciju Sporazuma između Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj iz 2009. godine, koji osigurava najvišu zaštitu dvaju naroda i predstavlja izraz povjerenja i potvrde prijateljskih odnosa dviju država. 

- Hrvatska zajednica u Crnoj Gori, iako malena brojem, svojom bogatom kulturnom baštinom i duhovnim identitetom kontinuirano doprinosi boljitku, razvoju i očuvanju Crne Gore. Duboko sam uvjeren da će joj demokratski izabrane institucije pružiti svu potrebnu zaštitu i osigurati punu slobodu izražavanja, zaključio je Bačić dodavši kako će kao voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Crna Gora i dalje pažljivo pratiti zbivanja koja se odnose na hrvatsku nacionalnu manjinu, te biti na raspolaganju za sve inicijative i aktivnosti koje za cilj imaju povećavanje povjerenja i uzajamnog uvažavanja Republike Hrvatske i Crne Gore.