Grlić Radman - inicijatori Rezolucije o Jasenovcu neka predlože Rezoluciju o Božićnom ustanku

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. lipnja 2024. - 14:57
Autor: 

Ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske dr. Gordan Grlić Radman danas je posjetio hrvatsku zajednicu u Tivtu. Njega su u Domu kulture u Donjoj Lastvi dočekali Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, sa suradnicima: Ilijom Janovićem, potpredsjednikom  HGI -ja, Miroslavom Franovićem, članom Predsjedništva HGI i Tanjom Grabić, direktoricom Radio Duxa. Na sastanku su bili Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Jasminkom Lončarević, generalna konzulica u Generalnom Konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru. 

Ministar Grlić Radman je za medije kazao da je došao u posjet Hrvatima u Tivtu da iskaže potporu hrvatskoj zajednici i prenese poruku premijera Plenkovića da će Hrvatske i vremenu pred nama snažno stajati uz svoje Hrvate. Na pitanje o Rezoluciji u Jasenovcu koju je predložila parlamentarna većina, ministar Grlić Radman je kazao da bi bilo dobro da se oni koji idu s tom inicijativom, suoče sa svojom prošlošću, pa predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu. Grilić Radman je naglasio da Hrvatska osuđuje sve zločine totalitarnih režima i svake godine s pijetetom komemorira žrtve u Jasenovcu. On je dalje istakao da je Hrvatska dala doprinos ulasku Crne Gore u NATO - u, kao i za njenu europsku integraciju.
Zvonimir Deković je kazao da je pitanje Doma kulture Josip Marković i dalje bez rješenja. Zahvalio je hrvatskoj Vladi na svemu što radi za Hrvate i Crnoj Gori.
Adrijan Vuksanović je istakao da je svaki dolazak ministara i dužnosnika iz Republike Hrvatske od posebnog značaja i da je važna prisutnost Hrvatske u Crnoj Gori. Iako je hrvatska zajednica kvantitativno mala, ona je vitalna i jaka, jer je organizirana i ima podršku Vlade Andreja Plenkovića, koja je permanentna i temeljna, naglasio je Vuksanović.
Delegacija je nakon susreta u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi obišla otok Gospe od Milosti, gdje se održala sv. Misa za Domovinu i hrvatski narod.
Hrvatska građanska inicijativa