Hod po crvenoj crti!

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. kolovoza 2021. - 10:47

Hrvatski radio Dubrovnik preko dva desetljeća svakog ponedjeljka u okviru emisije S Hrvatima Boke prati aktualna događanja u Crnoj Gori. Urednik emisije Hrvoje Španić o trenutnoj situaciji u Crnog Gori, prijetnjama, učinku novoj vlasti, očekivanjima i propustima ovaj ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. razgovarao je s prof. dr. sc. Vandom Babić Galić.

Na pitanje kako ocjenjuje rad Vlade CG u proteklih 12 mjeseci, istaknula je kako se ništa bolje nije moglo očekivati od onih koji su na vlast došli litijama i ispod maske građanske države provlače dugo sanjani, a neispunjeni nacionalni nacrtak koji briše ne samo hrvatski već i crnogorski identitet.

Mi smo naviknuti na negiranja, istaknula je dr.sc. Babić Galić i imamo snagu nositi se s tim no ovdje se briše i identitet Crnogoraca koji se negiraju u vlastitoj zemlji. Ova Vlada na puno načina ima priliku pokazati svoju prirodnu vezanost za zapadnoeuropski civilizacijski krug, i javni nastup i osuda prijetnji ministra Đorđa Radulovića ide ovoj misli u prilog no zasigurno to ne mogu postići ovakvim odnosom prema najvažnijem događaju u suvremenoj povijesti R Hrvatske.

Istup Bečića ocijenila je nepodobnim i ključnim jer je to bila upaljena žigica koja je osokolila one koji bi rado vratili sat unatrag što opet zrcali poteze Vlade CG u cjelini.

Prijetnje Adrijanu Vuksanoviću slijed su učinka vladajuće politike koja se nije primjereno ogradila osim oporbe koja se i sama nalazi u problemu, a svjedoci su vremena kad su manjinskim narodima vratili dostojanstvo i mir koji se posljednjih 12 mjeseci nažalost gubi.

Nakon razgovora s čelnicima HGI-a i HNVCG poruke dr.sc. Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i europskih poslova R Hrvatske jasne su! Vlada R Hrvatske neće dopustit vrijeđanje i omalovažavanje manjinskog hrvatskog naroda koji je unio nemalu baštinu u državotvornost Crne Gore kao ni izrugivanje ili difamiranje oslobodilačke akcije Oluje pa bi crnogorska vladajuća struktura trebala dobro razmisliti na koji način i kako će se dalje odnositi prema onima koji su joj do danas jedini put i ruka prijateljstva ka europskom putu. Crvena crta po kojoj možda nesvjesno hodaju jest i pokušaj mijenjanja imena bazena u Kotoru imenom čovjeka koji je prema svjedocima bio zapovjednik straže logora Morinj pa ako žele tim putem morat će se suočiti s posljedicama koje bi mogle ozbiljno utjecati na bilateralne odnose između dviju država.

Hrvatska Vlada nikad nije i neće dopustiti igranje s još uvijek otvorenim ranama te će na sve načine zaštititi svoj manjinski autohtoni narod u Crnoj Gori ali i svoje temeljne postulate i načela, Domovinski rat, ishod kojeg bi svi susjedi trebali poštivati i uvažavati, ako žele imati R Hrvatsku za prijatelja - zaključila je dr.sc. Vanda Babić Galić.

Izvor: centralna.ba/ Vanda Babić