U Mostaru upriličeno predstavljanje knjige „Bokeljski zagovori“

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 04. svibnja 2022. - 12:03
Autor: 

Predstavljanje knjige autorice prof. dr. Vande Babić Galić, „Bokeljski zagovori“ upriličeno je u utorak večer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u organizaciji HKD Napredak Glavne podružnice Mostar.

O knjizi su uz autoricu govorili novinar HRT-a Božo Vodopija, bivši generalni konzul RH u Kotoru, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike  Hrvatske i Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

Moderator predstavljanja dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, pozdravljajući na početku nazočne u ime Središnje uprave HKD Napredak i Glavne podružnice Napretka istaknuo je kako nije slučajno da je ova promocija organizirana u Mostaru pod okriljem  Napretka jer činjenica je kako je upravo HKD Napredak bio prva udruga s hrvatskim predznakom koja je nakon Domovinskom rata obnovljena u Crnoj Gori.

Podsjetio je kako je rad Napretka zabranjen 1949. godine, a u Boki još 1942. godine kada su ga ukinuli Talijani, da bi na poticaj Hrvata Kotora i Tivta i uz potporu Središnje uprave HKD Napredak bio obnovljen još 1998. godine, a nakon dugo vremena u Boki kotorskoj tada svirana hrvatska himna i himna Napretka. Naglasio je kako je tijekom svih proteklih godina Glavna podružnica Napredak u Mostaru i Središnja uprava nastojala konkretnim projektima očvrsnuti vezu s Bokom i promovirati kulturnu baštinu Hrvata Boke.

I večeras, kada smo se okupili ovdje u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače na promociji knjige „Bokeljski zagovori“ autorice Vande Babić Galić, želimo naglasiti činjenicu kako je Boka kotorska – Zaljev hrvatskih svetaca  neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine. Važan dio kojeg se nikada ne smijemo odreći ni zaboraviti ali i da ga želimo prenositi generacijama koje dolaze kao i kroz kulturu povezivati sve krajeve u kojima žive Hrvati-poručio  je dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka.

– O Boki kotorskoj mogla bih pričati jako puno. To je velika hrvatska baština unutar Crne Gore, dragulj koji treba ugraditi u hrvatsku ogrlicu hrvatske kulture i s njom se treba dičiti – kazala je Babić Galić.

Dodala je kako se na kraju knjige na dvije stranice nalaze činjenice koje “svakoga od nas čine posebnim, jačim i ponosnijim na ono što su nam ostavili naši stari i čime se pred europskom zajednicom i cijelim svijetom možemo dičiti”.

Dovoljno smo snažni i dovoljno nas ima. Kada bismo se povezali, usustavili, nitko nam ne bi mogao brisati ime niti dolje u Boki, niti ovdje u Hercegovini, niti igdje gdje smo svoji na svome. Neka vam ne bude teško otići u Boku, upoznati kulturu koja se krije u Zaljevu svetaca. Generacijama koje nas prate dužni smo ostaviti svijest o vlastitosti kako bismo iz toga znali crpiti snagu u ljepoti posebnosti i otvorenosti prema svima, ali svoji na svom – naglasila je Vanda Babić Galić.

– Kada promišljam o autohtonim hrvatskim zajednicama izvan RH i o njihovoj kulturi ne mogu skriti poseban emotivni naboj niti odgovornost koju pri tom osjećam kao ministar vanjskih i europskih poslova, ali prije svega kao čovjek koji poznaje temelje svoje kulture i na sve je načine pokušava promicati i zaštititi. Iz Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače u Mostaru govoriti o Boki ima posebnu snagu, dubinu i poveznicu dvaju autohtonih hrvatskih ognjišta koja se stoljećima međusobno nadopunjuju, prelijevaju i komuniciraju te tako čine neraskidivu duhovnu cjelinu- kazao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.Naglasio je činjenicu kako je Boka kolijevka hrvatske kulture i kulture Crne Gore, a Bokeljska je mornarica kulturna baština hrvatskog naroda.

-Da bi se to spoznalo u Boku treba poći, Boku treba vidjeti, i to je jedna od poruka ove knjige koja je napisana kako bi poučavala, promicala i štitila hrvatsku kulturu Boke i Hrvata Boke koji i danas ondje čuva svoj hrvatski kod-istaknuo je Grlić Radman.

-Knjiga Bokeljski zagovori su istodobno i monografija, i udžbenik i vodič, potvrđena jasnom znanstvenom metodologijom, a opet pisana popularno da i manje obrazovanim bude razumljiva. Knjiga bi trebala postati udžbenik u obrazovnom sustavu Crne Gore, posebno turističkim vodičima, ali i predmetima poput povijesti, povijesti umjetnosti i književnosti kako bi se kultura manjinskog naroda ispravno percipirala, i obogatila prostor kojem pripada, a da pri tom ne izgubi nacionalnu odrednicu. Podrška Vandi Babić Galić  u njezinoj stalnoj borbi za istinu, a istina je da bez hrvatskog konca nema Bokeljske čipke- kazao je predstavljajući knjigu Božo Vodopija, novinar HRT-a.

Predsjednik HNS i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH dr. Dragan Čović u svom obraćanju naglasio je kako je velika i važna kulturna baština Boke kotorske koju treba čuvati, promovirati i obnavljati. Podsjetio je na njegove posjete Boki Kotorskoj  gdje bosansko-hercegovački Hrvati imaju svog biskupa. Zahvalio je hrvatskom ministru Grlicu-Radmanu na posjetu i potpori koju Vlada Republike Hrvatske daje u političkom gospodarskom i kulturnom obliku pozivajući na zajedništvo i sinergijsko djelovanje hrvatskoga na naroda na prostorima njegovih izvorišta.

U glazbenom dijelu predstavljanja nastupio je prof. Filip Milošević, član HKD Napredak, sa skladbama „Bokeljska noć” i „Moja Hercegovina”. Na predstavljanju knjige, uz ostale, nazočni su bili  i Mario Kordić,  gradonačelnik Mostara, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Ivan Sabolić, veleposlanik RH u BiH, Josip Grubeša, ministar pravde u VM BiH, Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru i drugi.

Autor: HKD Napredak Glavna podružnica Mostar