Đukić - Ili Muzej ili predstave za Purgatorije u kompleksu ljetnjikovca Buća-Luković!?

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 10. siječnja 2023. - 10:40
Autor: 

Quot capita, tot sententiae kaže latinska izreka.

Dolaskom na mjesto direktorice JU Muzej i galerija Tivat, komisija je sačinila zapisnik o zatečenom stanju, gdje fotografije Atrijuma i unutrašnjosti Kule ne prikazuju sliku muzeja, kakva treba da se vidi u javnosti, a pogotovo ne posjetioci muzeja.

Kontinuirano devalviranje kulturno istorijske cjeline i unutrašnjosti Kule usporava, ugrožava i devastira Muzej i muzejske zbirke.
Slike govore više od riječi!

Odluku o uklanjanju metalno-drvene konstrukcije (koja je zabetonirana u zemlju) vodili smo se isključivo smjernicama iz Elaborata o revalorizacji nepokretnog kulturnog dobra-kompleksa ljetnjikovca Buća-Luković iz 2013 utemeljen u Zakonu o zaštiti kulturnih dobata. Predstave se igraju i u drugim gradovima, pa se ne prenosi Atrijum.
Sa početkom sanacije srednjevjekovne Kule, otpočelo se sa uklanjanjem elemenata koji joj ne pripadaju odnosno tehničke opreme za potrebe predstava.

Neugledno dvorište predstavljaju i pobacani djelovi stubova, koje je potrebno konzervatorski tretirati i uz pomoć stručnih lica pokušati spojiti elemente djelova stubova. (Elaborat iz 2013.)

Intervencije na vijencu prozora četvorolisnog oblika bez dobijenih konzervatorskih uslova!? (bušenje rupa za tiple, provlačenje PVC narandžastog crijeva i dr.)

Moramo da prekinemo dugogodišnju i kontinuiranu nebrigu.
JU Muzej i galerija Tivat za uklanjanje konstrukcije ima podršku Muzejskog društva Crne Gore, JU Muzeji i galerije Budva, JU Muzeji Kotor, Srđana Marlovića, arhitekte-konzervatora, Savjeta JU Muzej i galerija Tivat, Veska Ražnatovića, konzervatora-restauratora, Gordane Ražnatović, arhitektice, Saše Srećkovića, etnologa-antropologa, AMMM-Udruženja Mediteranskih Pomorskih Muzeja, pojedinaca i Opštine Tivat.
U elaboratu o revalorizaciji nepokretnog kulturnog dobra – kompleks ljetnjikovca Buća-Luković kroz prijedlog mjera piše: iznalaženje druge lokacije za održavanje predstava male scene; uklanjanje metalnih i drvenih konstrukcija za potrebe pozorišne produkcije iz dvorišnog prostora; izrada projekta uređenja dvorišnog prostora, sa namjenom izlaganja skulptura, lapidarijuma i sl.; Dvorište kompleksa je devastirano metalnim konstrukcijama za reflektore, plastičnim sjedištima i drvenim scenskim podijumima, za potrebe pozorišne produkcije. Izvršiti demontažu rigips ploča, koje su montirane za potrebe privremene postavke u kapelici;
Posjetiocima nije siguran obilazak Atrijuma.
Javna ustanova Muzej i galerija Tivat obavijestila je Upravu za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore da planira uklanjanje drveno-metalne konstrukcije.
Foto iz Elaborata o revalorizaciji nepokretnog kulturnog dobra – kompleksa ljetnjikovca Buća-Luković iz 2013.

Pismo podrške
Poštovani,
Izražavam potpunu podršku nastojanjima uprave JU Muzej i galerija Tivat da se kompleks Buća, koji predstavlja urbanistički nukleus današnjeg Tivta, očuva i prezentuje na dostojan način koji uvažava sve njegove arhitektonske, urbanističke, kulturne, istorijske i obrazovne vrijednosti.
Od izuzetne važnosti je obezbjediti i očuvati adekvatnu namjenu unutar kompleksa te u tom cilju odstraniti sve naknadno postavljene elemente koji remete čitljivost arhitektonskih i imabijentalnih vrijednosti, kao i elemente koji sputavaju nastavak istraživanja na predmetnoj lokaciji. Unutrašnjost kompleksa treba se koristiti u muzejske svrhe, odnosno kao dopuna postojećim muzejskim aktivnostima, te kao takva trebala bi biti lišena svega što prostor opterećuje elementima iz kategorije“ vizuelnog zagađenja“.
U tom cilju izražavam punu podršku direktorici Danijeli Đukić na nastojanjima da se mala scena demontira i premjesti na drugu lokaciju.
Srdačno,
Srđan Marlović, arhitekta, arhitekta-konzervator

U Tivtu, 10.01.2023. JU Muzej i galerija Tivat
Direktorica Danijela Đukić