Dom umjetnika u Budvi

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. kolovoza 2015. - 10:23
Autor: 

Dukley European Art Community je institucija koja ima za cilj proizvodnju i promoviranje umjetničkih sadržaja ,a samim tim i obogaćivanje kulturne ponude Crne Gore. Sa sjedištem u Budvi unutar “Dukljanskih vrtova”, ovaj projekt se od svog otvorenja krajem svibnja  ove godine aktivno razvija na više razina. Najživlji i najinteresantniji je svakako Dom umjetnika, smješten unutar zgrade stare Jugooceanije u Kotoru, jednom od najznačajnijih primjera modernističke arhitekture na ovim prostorima.

Spoj altruizma Neil Emilfarba, američkog biznismena i vlasnika "Dukljanskih vrtova” koji je financirao realizaciju Dukley European Art Community, a u okviru nje i Dom umjetnika u prostorima Jugooceanije i vizije svjetski renomiranog galeriste i art menadžera Marata Geljmana, kao i njegove suradnje s Petrom Ćukovićem na mjestu umjetničkog direktora dovelo je do toga da upravo ovaj postane jedan od najvažnijih kulturnih projekata na ovim prostorima u posljednjih 30 godina.

Dom umjetnika je projekt koji ugošćava inozemne umjetnike kao svoje rezidente, dajući im prostor za rad tijekom čitavog boravka. Kancelarije na drugom, trećem i četvrtom katu zgrade pretvorene su u ateljee, od kojih je dio dat na raspolaganje članovima Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a dio je osiguran  za renomirana inozemna imena iz raznih sfera umjetnosti, od slikarstva, preko vajarstva i dizajna, do filma i glazbe. Tijekom jednog mjeseca unutar zgrade rezidenata/umjetnika bude najmanje deset. Prvi kat  i prizemlje pretvoreni su u galerijski i izložbeni prostor . Pored toga, u tijeku  je razvoj još tri radionice, radionica modnog dizajna, fabrika dječjih igračaka i radionica izrade suvenira. Svake nedjelje od 16 sati  je Dan otvorenih vrata, kada je ulaz u ateljee svih umjetnika slobodan svim posjetiteljima i prolaznicima.

Osim Doma umjetnika, tu su i Made in Montenegro, Vansezonska dešavanja, Public art, itd. Svaki od ovih mini projekata unutar Dukley European Art Community bi trebalo da aktivno sudjelujuje u jačanju kulturne ponude Crne Gore i iskorištavanju potencijala koji ona ima, ne bi li se fokus što više stavio na domaću produkciju kulture. U planu su i suradnje s raznim galerijama, muzejima, kazalištima, kako u Crnoj Gori, tako i u inozemstvu.

- Ideja o umjetnosti i kulturi kao instrumentima za razvoj društva postoji oduvijek, ali tek sada imamo priliku da dobijemo jedan zaista izvanredno značajan, i moglo bi se reći jedinstven projekt za kulturu Crne Gore.

Od otvorenja krajem svibnja, Dukley Art Centar je postao mjesto živog umjetničkog stvaranja i susreta raznih kultura i nacionalnosti, što znatno obogaćuje ponudu Kotora i okruženja, a znamo da kvaliteta života u nekoj sredini zavisi u velikoj mjeri od njene kulturne ponude. Od svog nastanka, ovo je sistematsko ulaganje u kulturu sa vizijom - rekao je Ćuković.