Dan Bokeljske mornarice Kotor

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2024. - 10:35
Autor: 

Bokeljska Mornarica Kotor će u srijedu, 26. 6., tradicionalno proslaviti Dan Bokeljske mornarice. Istog dana 1463. godine usvojen je prvi sačuvani Statut Bratovštine svetog Nikole mornara u Kotoru (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo) koji se čuva u Kotorskoj biskupiji.
Nastup glavnog odreda Bokeljske mornarice Kotor je predviđen prema sljedećem protokolu:
19.30 - postrojavanje Glavnog odreda na pjaci od Kina
20.00 - prolaz Glavnog odreda Starim gradom i preuzimanje državnog barjaka ispred Općine Kotor
20.15 - postrojavanje Glavnog odreda ispred Glavnih gradskih vrata, raport Admiralu, počasni plotun i uručenje ključeva grada Kotora od strane predsjednika Općine Kotor
20.30 - tradicionalno Kolo sv. Tripuna na Trgu od Oružja
21.00 - povratak Glavnog odreda na pjaci od Kina

Nakon nastupa odreda uslijedit će proslava za članove i prijatelje na Pjaci od Kina, gdje će za glazbeni doživljaj biti zadužena klapa Škuribanda uz prigodan gastro program.

Također vrlo značajan dan za Bokeljsku Mornaricu Kotor i grad Kotor je svečano uručenje UNESCO-ve povelje za svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu, koju će uručiti ministrica kulture i medija, dr. Tamara Vujović, 26.6., u 17.30 sati u domu Mornarice.
Istom prilikom, ministrici dr. Tamari Vujović će biti uručen prethodno pripremljen nacrt Zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, kojim će nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore definirati obveze države Crne Gore i općina Kotor, Tivat i Herceg Novi prema Mornarici, čime će se osigurati stabilnost i sigurnost u očuvanju tradicije koja traje više od 12 stoljeća.