Bokeljska mornarica Kotor – uručena UNESCO-va povelja za svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. lipnja 2024. - 19:45
Autor: 

Bokeljska mornarica Kotor danas  tradicionalno obilježava  Dan Bokeljske mornarice. Istog dana 1463. godine usvojen je prvi sačuvani Statut Bratovštine svetog Nikole mornara u Kotoru (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo) koji se čuva u Kotorskoj biskupiji.
Također,  vrlo značajan dan za Bokeljsku Mornaricu Kotor i grad Kotor je svečano uručenje UNESCO-ve povelje za svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu, koju je ministrica kulture i medija, dr. Tamara Vujović u  domu Mornarice, uručila admiralu Bokeljske mornarice Mirku Vičeviću.  Ministrica je izrazila zadovoljstvo što se Povelja uručuje upravo na današnji  dan.
Istom prilikom, ministrici dr. Tamari Vujović  je uručen  prethodno pripremljen nacrt Zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, kojim će nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore definirati obveze države Crne Gore i općina Kotor, Tivat i Herceg Novi prema Mornarici, čime će se osigurati stabilnost i sigurnost u očuvanju tradicije koja traje više od 12 stoljeća.
„Trenutni pravni status nije adekvatno  prilagođen njenom  kulturnom i  istorijskom značaju  i potrebama očuvanja njenoga nasljeđa. Nedvojbeno je da Bokeljska mornarica predstavlja neprocjenjivu kulturnu vrijednost Crne Gore, koja ima nacionalni međunarodni značaj. Njezina istorija duža od 12. vjekova prepoznata i od strane UNESCO-a  svjedoči o njezinoj važnosti nematerijalnog kulturnog dobra čovječanstva. Stoga, predlažemo usvajanje posebnog Zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor kako bi se  osiguralo njeno adekvatno  očuvanje i valorizacija, kao i ponovno objedinjavanje Bokeljske mornarice Kotor u jednu krovnu organizaciju. U cilju čuvanja kulturno-istorijskog nasljeđa Bokeljske mornarice Kotor, koji  predstavlja izuzetnu vrijednost, ne samo za državu Crnu Goru, već i za cjelokupno čovječanstvo uvjereni smo da ova inicijativa ima  široku podršku građana Kotora, Tivta i Herceg Novog, kao i cijele Crne Gore. Vjerujemo u posvećenost Vlade Crne Gore u unaprjeđenju istinskih vrijednosti in očuvanju položaja Bokeljske mornarice Kotor, kao nacionalne i svjetske nematerijalne kulturne baštine. Stoga, predstavljamo ovu inicijativu kako bi Vlada Crne Gore, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima pokrenula procedure za usvajanje posebnog Zakona Bokeljske mornarice Kotor, kojim će se odrediti njen poseban status“ – kazao je   Denis Vukašinović,   predsjednik Bokeljske mornarice Kotor te zahvalio svima koji su pomogli u ovom procesu.  
„Ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez doprinosa lokalne zajednice i njihovog kontinuiranog zalaganja  za očuvanje ove tradicije“ – kazala je ministrica.