Boka – neprocjenjivi izvor istraživanja

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. veljače 2023. - 11:05
Autor: 

Dr. sc. Domagoj Vidović, jezikoslovac i onomastičar, održao je sinoć u   Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi predavanje  ,,O toponimiji i onomastici  Boke i Svebarja". Predavanje je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore,  s kojim gospodin Vidović surađuje godinama.

Moderatorica večeri prof. Ana Vuksanović, istakla je suradnju s gospodinom Vidovićem te osvrnula  na realizirane projekte.

Svaki od krajeva, kako ističe Vidović,  kojima se posvetio,  ima svoje posebnosti. Boku izdvaja kao izuzetno zanimljivom za istraživanje. Ono po čemu je Boka posebna – to je starost prezimena :“Uz Boku, kao duhovno središte, pokazao se i srednjovjekovni Bar. Bar je do pada pod Tursku,  imao čak 46 katoličkih sakralnih objekata. Mnogi dijalektolozi razlikuju govore katoličkog, pravoslavnog i muslimanskog stanovništva. Naravno, nisu to velike razlike, ali male razlike postoje. Ta razlika je, ja bih rekao, ponajviše u nadgradnji. Ovdašnji književnici su se mogli dopisivati samo s ljudima koji su govorili tim istim  jezicima. Mnogi Bokelj i Dubrovčani su završavali u antologijama talijanske književnosti. Italija se ne odriče književnika koji, barem po jeziku, ne pripadaju njezinoj kulturi. Onda, pretpostavljam da ni mi nemamo pravo da se odričemo od tih istih književnika. Kad imamo problema oko titulara, je li crkva katolička ili pravoslavna, pogledajte natpis na dovratku, ako je na latinskom, teško da je pravoslavna“. 

Viktor Vida, Vjenceslav Čižek i Frano Alfirević, samo su dio onih, kojih smo se sinoć prisjetili i koji  su ostavili duboki trag, a to rade i danas.

Vidović naglašava da je istraživanje na području Boke zapostavljeno, ali će se truditi nadoknaditi dio propuštenog istraživanjima, kojima zaista doprinosi Hrvatima koji  žive kao manjina:“ Zašto stotinjak godina nikog od nas nije bilo, ne znam. Važno je da smo nakon stotinjak godina ponovno ovdje s vama“.

„Vi i vaši mladi morate biti ponosni na sav ovaj skup gena, ne samo vašim potomcima ,nego ukupnoj hrvatskoj kulturi. Njegujte ovo jedinstvo u različitome. Budite ponosni na razlike, ali nemojte da vas dijele. Ova generacija je učinila jako mnogo, sada je red i da mlađe snage dodatno porade na tome, da sve ovo što ste učinili, da to ne propadne“ – rekao je  dr. sc. Vidović, inače   zaposlen u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.  

Večer je bila krajnje interesantna, jer su,  nakon predavanja, nazočni bili u prilici diskutirati oko određenih nedoumica te pitati gosta za savjet.

Među prisutnima bili su : generalna  konzulica Generalnog konzulata  Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeće Zvonimir Deković,  potpredsjednik  Hrvatske građanske inicijative Tivta Ilija Janović, Marija Mihaliček, predsjednica Matice Hrvatske – Ogranka u Boki kotorskoj, kao i svećenici Kotorske biskupije.  

Dr. sc. Vidović nastavlja i dalje istraživati te ćemo se sigurno obradovati  rezultatima istih. Imali smo se priliku vratiti u prošlost, prisjetiti riječi, koje nažalost generacije koje dolaze zaboravljaju te ovakav doprinos gospodina Vidovića čuva od zaborava  ono vrijedno i što nam je ostavljeno na čuvanje, a ponekad to zaboravljamo.