1210. put proslavljen Sveti Tripun

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. veljače 2019. - 8:42
Autor: 

Jučer je 1210. put proslavljen Sveti Tripun, zaštitnik grada Kotora. Točno u 10 sati na Trgu ispred Katedrale odigrano je Kolo Bokeljske mornarice, nakon čega je uslijedila pontifikalna sveta misa u Katedrali, kojoj je nazočio veliki broj vjernika i hodočasnika.

Na početku euharistijskog slavlja monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski izrazio je zahvalnost vjernicima, hodočasnicima i gostima na dolasku: "Naš zaštitnik Sv. Tripun pjevao je kada je izgovarao: Ja se klanjam jedino Bogu. Zar to nisu riječi njegove životne pjesme? Zar nešto slično nisu pjevali graditelji ove katedrale, te obnovitelji iste, nakon potresa 1667. i nakon potresa 1979. godine. Svi obnovitelji su dobro znali da je katedrala hram, kuća Božja, gdje će se slaviti i pjevati Bogu Stvoritelju. To su potvrdile generacije vjernika kroz vjekove, dolazeći u ovaj Božji hram i svjedočeći svoju životnu pjesmu. Želio bih da se mi vjernici uključimo u veliko mnoštvo hvalitelja gospoda Boga i da svoj životni moto pretočimo u riječi: Hvaljen budi moj gospodine. To će biti naš najbolji zajednički pozdrav Sv. Tripunu,  kojeg danas častimo".

Pjevao je mješoviti zbor Sv. Jakova iz šibenske Katedrale, a pontifikalnu misu služio je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić.

"U vjeri Kristovoj, u vjeri kojoj je životom posvjedočio Sv.Tripun, okupljeni smo danas da slavimo Boga, da ga možemo što dostojnije slaviti, da svoju vjeru na primjerima na svjedočanstvo mučenika možemo okrijepiti, da u svetoj misnoj žrtvi Božju blizinu možemo osjetiti i u život ponijeti", istakao  je  mons. Rogić.

Vanjskoj proslavi nazočili su i: apostolski nuncij, mons. Luigi Pezzuto, barski nadbiskup, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup u miru, mons. Zef Gashi, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini, mons. Tomo Vukšić, skadarski nadbiskup, mons. Angelo Massafra, izaslanik mostarskog biskupa, mons. Ratko Perić, ministrica  bez portfelja u Vladi CG-Marija Vučinović, veleposlanik Republike Hrvatske Veselko Grubišić, Marjan Klasić ispred Konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Vanjska proslava u čast Svetome Tripunu svake godine okuplja sve veći broj štovatelja i hodočasnika, i predstavlja pravi primjer suživota i tolerancije naroda svih konfesija koji ovdje žive i grade povijest Boke kotorske.