BAR - BLAGOSLOV KATEDRALNIH ZVONA SV. PETRA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 02. srpnja 2013. - 12:20
Autor: 

Proteklog vikenda, u subotu, 29.lipnja na blagdan sv.Petra ispred istoimene novosagrađene konkatedrale u novom dijelu Bara održana je sveta misa uz svečani blagoslov katedralnih vrata, zvonika i zvona.
Svetu misu predvodio je barski nadbiskup mons. Zef Gashi uz koncelebraciju biskupa Luciana Agostinija, te više svećenika Barske nadbiskupije i susjednih dijece. Za crkveno pjevanje bile su zadužene časne sestre Svetog Križa i Franjevke iz Bara, kao i zbor barske župe. Na misi je bilo par stotina vjernika, najviše iz Bara, kao i susjednih i nešto udaljenijih župa Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije (Zupci, Sušanj, Brca, Sutomore, Šestani, Ulcinj, Tuzi) uz nazočnost jednog broja turista i hodočasnika iz Poljske, Slovačke, Italije, Hrvatske, Albanije.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi naglasio da je proteklo sedam godina od postavljanja kamena temeljca i tri godine od započinjanja radova, te da se naredne godine očekuje svečano posvećenje ovog sakralnog objekta. U proteklom razdoblju učinjeno je mnogo toga, od dodjeljivanja lokacije, dobivanja svih dozvola i uaglasnosti, građevinskih radova, donatorskih poduhvata pa sve do ugradnje vrata i zvona za koja su zaslužni umjetnici, majstori i donatori iz Italije, Austrije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore.
Mons. Gashi je ukazao i na simboliku što katedrala nosi ime svetog Petra, čijim se nasljednikom smatraju svi rimski biskupi, odnosno pape, a upravo njegovo ime nosi svekatolička prvostolnica u Rimu, tj. Vatikanu. Ujedno, sveti Petar je i zajednički svetac sa pravoslavnom braćom u Kristu,te svim ostalim kršćanima, što pridonosi već započetom procesu ekumenizma i punog kršćanskog jedinstva. Tijekom propovijedi podsjetilo se i na život svetog Petra koji je obilježen vjerom, hrabrošću, nepokolebljivim svjedočenjem za Isusa, dokazanim mučeničkom smrću zbog koje je ovaj svetac toliko štovan i omiljen među milijunima vjernika diljem svijeta.
Na kraju svete mise, Nadbiskup je svečano blagoslovio katedralna vrata, zvonike i zvona, nakon čega su vjernici pohrlili u katedralu uz veličanstveni gromoglasni zvuk zvona, koji je nekim starijim vjernicima izazvao i suze radosnice. Naredne godine, upravo na ovaj blagdan, održat će se svečano posvećenje katedrale sv.Petra, čime će ovaj Božji hram započeti svoj vjerski život.