1209. put proslavljen Sveti Tripun

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. veljače 2018. - 14:09
Autor: 

Danas je 1209. put proslavljen Sveti Tripun, zaštitnik grada Kotora.

U 9.30 Odred Bokeljske mornarice 809. iz Kotora tradicionalno je pred glavnim Gradskim vratima dočekao tivatski i hercegnovski odred Bokeljske mornarice, te su skupa, uz pratnju gradskih glazbi iz Kotora i Tivta, otišli pred prostorije Bokeljske mornarice i formirali svečani odred, nakon čega su se uputili pred Katedralu.

Točno u 10 sati na Trgu ispred Katedrale odigrano je Kolo Bokeljske mornarice, nakon čega je uslijedila pontifikalna sveta misa u Katedrali, kojoj je nazočio veliki broj vjernika i hodočasnika. Misu je služio služi mons. Agidius Zsifkovics, biskup Eisenstadta (Austrija), koji je u svojoj propovijedi istakao: „Mi se susrećemo, na našem životnom putu, sa rauličitim vremenima. Moramo se kao vjernici i kao putnici dobro obući i opremiti za hod prema Kristu. Mi moramo biti kršćani u svakom vremenu i prostoru, i onda kada je lijepo i onda kada je ružno. Ondje gdje smo u većini i ondje gdje smo u manjini. Trebamo moći hodati po suncu, ali i po kiši. Moramo se znati nositi sa ciklonama i sa anticiklonama, bez obzira gdje i s kime živimo. Lako nam je živjeti bilo na planini ili na moru, onda kada je lijepo vrijeme. Problem nastaje kad dođe hladno, maglovito, zimsko, kišovito i olujno nevrijeme. Čovjek, pogotovo vjernik, uvijek mora imati opremu za sva vremena i prostore. Moramo uvijek ići dalje; u najtežim trenucima moramo podignuti glavu i probijati se kroz svako nevrijeme“.  Monsinjor je kazao da moramo imati stabilnu i čvrstu vjeru i s njom hrabro „gaziti“ kroz život i to svako sa svojim cipelama i talentima koje nam je Bog dao. „Čuvajte ovu vašu različitost u slozi i jedinstvu. Različitost je vaše pravo kotorsko bogatstvo, koje može biti dobar model življenja našoj, a nadam se ubrzo i vašoj Europi“, naglasio je monsinjor Zsifkovics. 

Monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski izrazio je zahvalnost vjernicima, hodočasnicima i gostima na dolasku, ističući da se minulih 12 stoljeća vjere i pobožnosti, te štovanja Sv. Tripuna, neizbrisivo utisnula u povijest ove mjesne crkve.

Nakon svete Mise u svečanoj procesiji Svečeve moći prenesene su ulicama Grada, te im se  poklonilo i svećenstvo srpske i crnogorske pravoslavne crkve.

Proslavi su nazočili: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović,  predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, ministrica kulture RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Vanjska proslava u čast Svetome Tripunu svake godine okuplja sve veći broj štovatelja i hodočasnika, i predstavlja pravi primjer suživota i tolerancije naroda svih konfesija koji ovdje žive i grade povijest Boke kotorske.