PROSLAVLJEN SVETI TRIPUN ZAŠTITNIK GRADA KOTORA I BISKUPIJE PO 1204. PUT

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. veljače 2013. - 14:49
Autor: 

Kotor danas slavi Svetog Tripuna zaštitnika grada i Kotorske biskupije po 1204.put. Po tradiciji, na glavnim gradskim vratima formiran je odred Bokeljske mornarice, izvršena je smotra mornara uz raport viceadmiralu Iliji Radoviću. U pratnji gradskih glazbi Kotora i Tivta odred je odigrao kolo Bokeljske mornarice ispred katedrale sv. Trupuna , nakon čega je služena sveta misa.
Misno slavlje je predvodio nadbiskup barski monsinjor Zef Gaši koji je u svojoj propovjedi kazao "slaveći veliki jubilej u Godini vjere želimo što dublje proslavljati vjerske blagdane, s naročitim naglaskom na proslavu naših svetaca, naših uzora. Jedan od naših velikih uzora je i Sveti Tripun kojeg danas slavimo".

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija ulicama drevnog Kotora. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regiona, građana Kotora i Boke kotorske koji su došli odati počast sv. Tripunu zaštiniku grada Kotora i biskupije. Prilikom prolaska procesije pored hrama Svetog Nikole moćima zaštinika grada poklonili su se svećenici pravoslavne crkve.
Na Tripundanskoj svečanosti u Kotoru nastupio je župni pjevački zbor "Sveti Mihovil" iz Murtera, sa istoimenog otoka, koji su otpjevali stare pučke sakralne skladbe.
Tripundanske svečanosti završavaju se u nedelju 10. veljače spuštanjem zastave sveca sa katedrale.
Više pogledajte u našoj foto galeriji.