PROSLAVA SVETOG TRIPUNA U HRVATSKOJ

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 05. veljače 2013. - 12:08
Autor: 

U našu redakciju stigao je e-mail naših posjetitelja portala i šlušatelja o proslavi Svetog Tribuna i nastupima Bokeljske mornarice u Hrvatskoj.
Poštovani,
upućujem Vam srdačne pozdrave. Često bolje reći svakodnevno pratimo Vaš portal kao prozor događanja u našoj Boki.
Sa zadovljstvom prenosimo da se u Hrvatskoj obilježio Sveti Tripun i to u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, a Odredi Bokeljske mornarice su se postrojili i odigrali Kolo Svetom Tripunu u Rijeci i u Puli.
U Rijeci se Misa slavila u Crkvi Uznesenja Blažene Marije Djevice, a odred Bokeljske Mornarice je odigrao kolo ispred crkve, o čemu vam dostavljam nekoliko fotografija. Novi list je popratio taj događaj.

U Puli je Sveta Misa slavljena u Svetom Antunu, a događaj je u izvješću prenio Glas Istre. Vjerujemo da će slušateljima i posjetiteljima weba, ove informacije biti interesantne.
Srdačno,
Tomislav Brguljan
Evo kako je Novi list izvijestio o proslavi Svetok Tripuna u Rijeci www.novine.novilist.hr
Jedinstveno Kolo sv. Tripuna
RIJEKA - Sv. Tripun, zaštitnik Kotorske biskupije i Grada Kotora jučer je, u nedjelju kojom Crkva slavi i Dan života, proslavljen i u Rijeci, misom u crkvi Uznesenja Marijina kojoj su nazočili i članovi riječke zajednice Bokelja. Crkveni zbor pjevao je himnu Sv. Tripunu, Mali admiral Bokeljske mornarice 809 izgovorio je lode, župnik vlč. Mario Gerić propovijed je posvetio sv. Tripunu, a nakon mise je na trgu pred crkvom Odred Bokeljske mornarice 809 Rijeka otplesao Kolo sv. Tripuna.     Primjer vjere sv. Tripuna, sveca kojeg slave i Istočna i Zapadna Crkva – rekao je, među ostalim, župnik Gerić – već 12 stoljeća oduševljava vjernike, a on je svojim životom davao jasno svjedočanstvo vjere i po njoj bio spona zajedništva među ljudima.
– Čast i poštenje, poklič je i današnji pozdrav Bokeljske mornarice 809, čija je godina nastanka ujedno godina dolaska sv. Tripuna u Kotor, donošenja u Kotor njegovih relikvija. Tada, pa sve do danas Bokeljska mornarica 809 u svojem radu nosi ove vrijednosti. Kolo sv. Tripuna je srednjevjekovno Kolo koje pleše (bala) isključivo Odred Bokeljske mornarice 809 i to u čast sv. Tripuna i osim te prilike pleše Kolo samo u rijetkim prilikama određenih blagdana. Kolo sv. Tripuna ima obilježja obrednog, sakralnog, ali i svjetovnog pomoračkog kola nastalog pod utjecajem i kao posljedica života i rada pomoraca. Sastoji se od 12 figura u kojima dominiraju oblici: vrtlog, verige - lanac, sidro i drugih obilježja koja označavaju pomorstvo i život pomoraca. Kretnje su lagane i decentne, u kretnjama se stvaraju lukovi, pod lukovima se sagibaju i prolaze mornari (igrači) što simbolizira vjeru, pokornost, ali Kolo sugerira jedinstveno i solidarnost zajednice, objašnjava Tomislav Brguljan, jedan od članova riječkog Odreda Bokeljske mornarice. Za okupljene Riječane je Kolo sv. Tripuna, ples u tradicionalnim odorama, bio lijep i jedinstven doživljaj.
M. GRCE
www. glasistre.hr o obilježavanju sv. Tripuna u Puli
U Puli obilježen Dan sv. Tripuna
Pula- Misnim slavljem u crkvi sv. Antuna u Puli Hrvatska bratovština Istarske županije "Bokeljska mornarica 809" obilježila je Dan sv. Tripuna. Osim misnog slavlja, u dvorištu crkve za sve je posjetitelje održan prigodni program, odnosno, otplesano je poznato Bokeljsko kolo nakon čega je druženje nastavljeno u prostorijama župnog dvora.
Današnji je program zapravo je jedna u nizu svečanosti koje će u narednom razdoblju obilježiti Tripundanske svečanosti. Vrhunac će biti u subotu, 23. ožujka, na Bokeljskoj večeri u Domu hrvatskih branitelja.
U Puli je registrirano oko 150 članova okupljenih u udrugu, koja ove godine slavi 18 godina djelovanja u Istarskoj županiji. Brojka 809 označava godinu kada su iz Male Azije u Kotor donesene moći sv. Tripuna, zaštitnika Boke i Bokelja, a još i danas se čuva glava sv. Tripuna u istoimenoj katedrali u Kotoru. U Boki kotorskoj živi između pet i šest tisuća bokeljskih Hrvata. (N. SOFTIĆ; snimio A. KANCELAR)
I u Dubrovniku se već tradicionalno godinama proslavlja sv.Tripun, pa tako i ove godine.
Sv. Misa služena je 27.2.2013. u dubrovačkoj Katedrali pred okupljenim Bokeljkama i Bokeljima, brojnim simpatizerima i prijateljima a predvodio je uz katedralnog župnika don Stanka Lasića i pročelnik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije don Marin Lučić.
I Katedralni madrigalisti godinama uveličavaju ovu našu proslavu, pa je tako bilo i ove godine, pjevanjem himne Sv. Tripunu i Bokeškim kolom za kraj.
Tatjana Božinović