PLOVIDBA KROZ BOKU - NEPOŠTOVANJE BRZINE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. srpnja 2011. - 9:42
Autor: 

Nivo pomorskog saobraćaja u zoni nadležnosti Lučke kapetanije Kotor ovog je ljeta za 10 do 15 odsto veći nego u isto vrijeme lani. U zaliv Boke koji pokriva kotorska kapetanija, svakodnevno uplovljavaju najmanje po dva kruzera i desetak jahti, a na moru je svakog dana i veliki broj turističkih i izletničkih brodića, te malih plovila za sport i rekreaciju. Uprkos velikoj gužvi na moru i nerijetko nesavjesnom ponašanju pojedinca za kormilom, ove godine na sreću, nije bilo popmorskih nezgoda u Boki. Prema riječima lučkog kapetana Nikole Drakulovića, inspekcija bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor je u granicama tehničkih i kadrovskih mogućnosti, maksimalno angažovana na kontroli stanja na moru i prevenciji nemilih dogadjaja. Do sada su inspektori obavili 262 pregleda plovnih objekata, naplaćeno je 15 novčanih kazni, a u toku su i dva prekršajna postupka protiv onih koji su povrijedili odredbe pomorskih zakona.

Kao najveći problem i ove godine Drakulović izdvaja nepoštovanje maksimalne brzine plovidbe u Boki koja iznosi 12 čvorova, odnosno 8 čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige, zbog čega Lučka kapetanija razmatra opravdanost donošenja novih propisa i uvodjenje strožije kaznene politike.
Drakulović je naveo da je do sada, uz one izdate ranijih godina, ove sezone izdato i više od 400 novih vinjeta za plovidbu unutrašnjim vodama Crne Gore za jahte koje po prvi put apliciraju za našu vinjetu. On je dodao da do sada nije bilo ni značajnijih slučajeva zagadjivanja mora sa brodova, a obećao je i izradu novog Peljara za plovidbu Bokom čemu će se pristupiti nakon završetka ljetnje turističke sezone.
Siniša Luković
Audio: Lučki kapetan Nikola Drakulovic

Audio: zanimljivost iz emisije Neptun