Zbog kruzera - zabranjena tradicionalna „Tivatska regata“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 18. svibnja 2014. - 11:56
Autor: 

Zbog kruzera - zabranjena tradicionalna „Tivatska regata“

Danas je u prostorijama Jedriličarskog kluba „Delfin" održana konferencija za štampu povodom zabrane održavanja tradicionalne „Tivatske regate" u klasi krstaša, a koja se jedri na poznatoj ruti od ponte Seljanovo, oko ostrva Sveti Marko, kroz prolaz Ralo, zatim oko peraških otoka i nazad na cilj u Tivat.

Uoči održavanja regate, Iz Lučke kapetanije Kotor organizatorima je stigao dopis kojim se zabranjuje održavanje planirane tradicionalne regate zbog uplovljvanja kruzera „Regal Princessa" kao i kruzera „Slendour oft he seas" i „Le Soleal".

„Najavljeno vrijeme dolaska i odlaska kruzera poklapa sa početkom i trajanjem regate te stoga ne možemo prihvatiti i dati saglasnost za regatu koja je najavljena za 18.maj" - između ostalog stoji u dopisu koji je jedriličarskom klubu „Delfin" uputio inspektor bezbjednosti plovidbe u Lučkoj kapetaniji Kotor, Željko Lompar.

Regata je trebala biti humanitarnog karaktera, sav prihod od startarina namijenjen je za postradale od elementarnih nepogoda u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

„Ova sportska regata je u godišnjem kalendaru jedriličarskog kluba „Delfin" o kojoj je Lučka kapetanija bila na vrijeme obaviještena kako bi oni mogli da upozore druge učesnike u navigaciji kroz Boku na održavanje regate", kazao je Robert Farkaš, predsjednik Jedriličarskog kluba „Delfin".

Prema riječima Farkaša, ovakva odluka Lučke kapetanije je neshvatljiva tim prije što se u lukama diljem svijeta održavaju regate, najveća svjetska takmičenja, uplovljavaju kruzeri i to je uvijek atrakcija za turiste sa kruzera. Svako ima svoju putanju i svako vodi računa o svojoj bezbijednosti.

Svi prijavljeni jedriličari su, revoltirani zabranom održavanja regate, odlučili da odjedre planiranu rutu.