NAKON ACONCAGVE - ŠKANATA I PERČIN ZA POVIJEST

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. ožujka 2014. - 10:59
Autor: 

"Završni uspon na vrh Aconcagvu (6960 mnv), najveći vrh Južne Amerike, dogodio se rano ujutro 12. veljače. Krenuli smo oko 3,30 ujutro iz visinskog kampa koji je bio na 6000 metara nadmorske visine. Trebalo je savladati oko 960 metra do vrha. Predviđeno vrijeme uspona bilo je 8 sati tako da smo na vrhu bili u poslijepodnevnim satima.
Na tim visinama potrebno je obezbjediti pitku vodu zbog moguće dehidracije. Da bi dobili vodu morali smo otopiti led a taj proces traje malo duže, tako da su pripreme za sam polazak malo potrajale...

Mislim da ne postoje riječi kojima bi mogao dočarati trenutak koji je jedinstven i neponovljiv, sam osjećaj kada se nađete na vrhu nekog kontineneta, kada razvijate zastavu kluba, države, grada iz kojg dolazite - kazao je gostujući na našim valovima Antonio Škanata planinar PK " Pestingrad" iz Kotora.
Član ekspedicije prof. Ivan Perčin iz zdravstvenih razloga nije se uspio popeti na sam vrh. U kampu Nido de Condores na 5400 metra, proveo je dva dana boreći se sa stomačnim problemima zbog kojih je morao odustati.
Perčina kaže "to je grandiozna i surova planina, ogromno kameno more, kamen, sipar, surova priroda, ledenjaci i zaista je jedan kameni stražar što mu samo ime kaže. Aconcagvua je izazov za svakog planinara i predstavlja ulaznicu za nešto drugo i novo, za nešto bolje i dalje koji su također veliki izazovi..."
Više pogledajte u našoj fotogaleriji a cijeli razgovor možete poslušati u našoj emisiji od 13 sati i reprizu od 18:30.