KNJIGA O ŽUĆENICI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 25. veljače 2014. - 10:46
Autor: 

U naklanidštvu knjižare „So" iz Herceg Novog objavljena je reprezentativna publikacija posvećena jelima od autohtone primorske divlje jestive trave- žućenice.
Autori tekstova u knjizi koja se trnutno tiska i javnosti će biti predstavljena 25.ožujka u Tivtu, su Mašo Čekić i Blaženka Vučurović, novinari, publiciste i majstori kulinarstva iz Tivta, inače autori i pokretači poznatog tivatskog „Žućenica festa" koji ove godine ima svoje jubilarno, deseto izdanje. Recenzent knjige je Vesko Ninković Džaja, a urednik Nikola Malović koji uz autore, potpisuju i tekstove o žućenici i nenom gastro-kulturološkom značaju.

„Knjiga o žučenici" sadrži 120 recepeta jela na bazi te biljke, poseban dodatak o žućenici u narodnoj medicini, te 40 fotografija. U njoj je inače, tiskan i znak Fondacije "Njegoš" princa Nikole Petrovića Njegoša, jer ta fondacija kako naglašavaju autori, podržava ekološki koncept "Knjige o žućenici".
"Knjiga će se naći u knjižarama već za nekoliko dana. Promocija ove publikacije uz poseban program i degustaciju jela od žućenice održaće se u Centru za kulturu Tivat 25.ožujka, nakon čega će biti predstavljena i u drugim gradovima, te na podgoričkom Sajmu knjiga."- kazao je Mašo Čekić. On je naglasio da je izdavanje knjige jedan od segmenata ovogodišnjeg jubilarog, 10-tog po redu „Žućenica festa" koji će biti znatno raskošniji i sadržajniji od prethodnih.
Najprepoznatljivija festivalska manifestacija – veliki gastro-šou pod nazivom „Pjat od žućenice" ove će godine umjesto u svibnju, biti priređena početkom juna na Trgu od kulture zajedno sa velikom feštom otvaranja rekonstruisane gradske rive Pine. „Žućenica fest" i ove će godine učestvovati u programu „Noći muzeja" kojeg u maju organizuje tivatski Centar za kulturu. Biće poslužena jela davno zaboravljena jela bez kojih nema istorije domaće kužine, a priprema se i nova priča „Žućenica festa" o kafi i Bokeljima.
Tijekom ljeta „Žućenica fest" će biti učesnik manifestacije „Ljeto dobrog ukusa" koju priprema tivatska Turistička organizacija. Festival koji je postao brend Tivta i kojeg podržavaju lokalna uprava i turistička privreda će biti i učesnik manifestacije „Novembarskih dani", a za tu priliku priprema se poseban program pod nazivom „Pijati i pijadele".
S. Luković