TIVAT - PROMOCIJA KNJIGE O ŽUĆENICI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. ožujka 2014. - 10:08
Autor: 

Autori knjige „Knjiga o žučenici" - Blaženka Vučurović i Mašo Čekić sabrali su sve što se moglo saznati o žućenici, dok su godinama vrijedno sakupljali recepte, i s rastućom gastro-grupom istomišljenika iz Tivta i Boke učinili dvostruki podvig: 2004.g. pokrenuli su „ŽUČENICA FEST" u čast i slavu najpoznatije obalne jestivosti, i uspjeli su da kamere, domaće foto reportere, i novinare iz regiona – privuku i upoznaju s biljkom koja se izborila za status brenda.
Autohtone kužine, samosvojne su onoliko koliko koriste samoniklo bilje. I to višestruko, pošto se jestive trave koriste kao glavni sastojak jela, kao začin ili lijek. Upravo trave daju specifičnost jelima, poseban okus, miris i boju.

Šufigane, kuhane ili sirove, te su trave u Boki kotorskoj uvijek zalivane domaćim maslinovim uljem. Među jestivim travama kod nas, žućenica je nekrunisana carica, gotovo- sveta trava hraniteljka.
Specifičnu aromu i gorak okus žućenici daje inulin, osnovni lijekoviti sastojak žućenice. Pored inulina, sadrži cikoriteol, derivate voćnog žećera, 25% pektina, željezo, kalcijum, kalijum i natrijum. Njen korijen u suhom stanju sadrži još intybin, fruktozu, pentosan i mast. Zbog bogatstva lijekovitih sastojaka od ove trave koristi se sve: korijen, lišće i cvijet. Žućenica je dobra medonosna biljka, a koristi se i kao stočna hrana, u prirodi, ali i u suvremenim stočnim prerađevinama.
Žućenica je bila na stolu i kada su gromovi pucali, kada je riba bježala u carstvo morskog dna, kada se iz vlastitog dvorišta nije moglo, kada se plaćao danak i banak , kada su djeca plakala čekajući da se u bronzinu skuha šaka pljesnivog brašna sa žućenicom, kada su bolesti desetkovale ljude i stoku, kada su krvarili potoci.
Žućenice je bilo vazda, i nikada se za nju nije plaćalo. Narod je znao da prepozna blagodeti žućenice, a žućenica je znala da uzvrati.
S uživanjem ćemo listati knjigu sadržajem podijeljenu na: Tradicionalna jela; Predjela; Supe i čorbe; Glavna jela; Salate; Žućenica u narodnoj medicini; Poslastice; pa čak i piće!
Promocija knjige „Knjiga o žućenici" bit će održana u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat u Domu "Gracija Petković" u utorak, 25. ožujka s početkom u 20 sati.
Pored autora o knjizi će govoriti urednik izdanja Nikola Malović i novinari Vesko Ninković Džaja, Miomir Maroš i Sonja Štilet.
U glazbenom dijelu programa nastupit će tivatska klapa „Bellezza".
„Knjiga o žučenici" sadrži 120 recepeta jela na bazi te biljke, poseban dodatak o žućenici u narodnoj medicini, te 40 fotografija.
U njoj je inače, tiskan i znak Fondacije "Njegoš" princa Nikole Petrovića Njegoša, jer ta fondacija kako naglašavaju autori, podržava ekološki koncept "Knjige o žućenici".
Nakladnik knjige je knjižare „So" iz Herceg Novog.