DENDER PREDSJEDNIK ZAJEDNICE TALIJANA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. veljače 2014. - 10:50
Autor: 

Na desetoj Skupštini Zajednice Talijana Crne Gore, održanoj u subotu u kotorskoj palači „Bizanti" za novog predsjednika izabran je Aleksandar Saša Dender. Skupština je počela minutom šutnje, kojom je odato priznanje nedavno preminuloj prof. dr Mariji Milji Radulović, koja je kao predsjednici i dopredsjednici Zajednice, pružila izuzetan doprinos njenom radu i očuvanju naslijeđa talijanske manjine u Crnoj Gori, prenosi Radio Kotor.
Burnim aplauzom pozdravljen je dosadašnji predsjednik Zajednice Talijana Pavo Peruđini , koji je podnio financijski izvještaj i osvrnuo se na brojne projekte, koje je Zajednica Talijana u Crnoj Gori realizirala pod njegovim vodstvom, među kojima su brojni besplatni tečajevi talijanskog jezika, restauriranje venecijanskih lavova, tečaj izrade venecijanskih perli, obuku turističkih vodiča na talijanskom jeziku, restauriranje sakralnih objekata katedrale Sveti Tripun, održavanje grobnica talijanskih obitelji u Kotoru, razmjenu studenata, izgradnju lifta u Domu zdravlja u Tivtu, radionicu Mladi u EU, gostovanje Gradske muzike Kotor u Italiji, humanitarne akcije i donacije Općoj bolnici Kotor.

„U martu je planiran početak radova na projektu „Restauracija venecijanskih lavova u Kotoru", koji je pomogla "Regija Veneto"- kazao je Peruđini i najavio za 2014. godinu realiziranje  projekta s asocijacijom - Venecijanci projekt „Enogastronomija Venecije", a u okviru projekta „Food as EU passepartout", kao i projekte „Zlatarski zanat", „Izrada starih kostima", „Izrada burano čipke", „Izgradnja lifta u Domu zdravlja Tivat", „Restauracija predmeta od murano stakla", „Sajt grada Kotora", „Restauracija sjevernih i južnih gradskih vrata".
Jubilarnoj desetoj Skupštini Zajednice Talijana Crne Gore prisustvovali su predsjednik i generalni direktor Narodnog univerziteta Trst, Silvio del Belo i Alesandro Rosit, predstavnik regije Friulija-Venecija, Đulija, Ćezare Konstantini i brojni predstavnici javnog i političkog života Kotora.