Restaurirana „Vrata od mora“ simbol tople dobrodošlice

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. svibnja 2018. - 11:02
Autor: 

Svečano otvaranje  glavnih Gradskih vrata – Vrata od mora , nakon projektiranja i izvođenja restauracije, održano je jutros u Kotoru uz nazočnost brojnih medija i građana. Restauracija je obavljena pod pokroviteljstvom Općine Kotor, Regije Veneto, Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Zajednice Italijana Crne Gore u suradnji  s tvrtkom  Laira iz Padove, kao glavnim izvođačem radova i talijanskim organizacijama Palinsesti i Emu, kao  i tvrtkom  Pizzaroti.

„Veliki je broj realizovanih projekata među kojima i glavna Gradska vrata, Morska vrata, projekat koji je samo čekao svoj trenutak. Kroz ova vrata vjekovima se ulazilo u grad. Jedrenjaci su se vezivali pred vratima, a samo malo dalje megakruzeri se zaustavljaju tako da se posjetioci iz cijeloga  svijeta mogu diviti ljepoti vrata i grada“- istakla je voditeljica programa Dolores Fabijan.

Predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender istakao je značaj današnjeg događaja zahvalivši svima koji su doprinijeli da se ovaj projekt i realizira.

Nazočnima se obratio i Adelmo Lazzario, arhitekt konzervator talijanske tvrtke Laira iz Padove, koji je izrazio zadovoljstvo restauracijom.

Boris Kustudić, savjetnik konzervator i načelnik Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore- područna jedinica Kotor je izrazio zahvalnost na izdvojenim sredstvima za restauraciju te svima koji su sudjelovali i dali doprinos ovom projektu.

Zamjenica veleposlanika Italije u Crnoj Gori Antonella Fontana pohvalila je trud koji je uložen i restauraciju,  koja je trajala tri mjeseca i uspješno završena usprkos vremenskim uvjetima, koji nisu uvijek bili pogodni za rad.

Gradonačelnik Općine Kotor  Vladimir Jokić je rekao da ovi projekti doprinose kako međusobnoj suradnji dviju država,  tako i očuvanju onoga  što je zajedničko kulturno nasljeđe ovih prostora.

Kao što je i voditeljica Dolores Fabijan rekla: „… vrata  širom otvorena, simbol su tople dobrodošlice, a sada restaurirana zahvaljujući, prije svega, stručnim ljudima dočekivaće i ispraćati kako su to vjekovima i radila“.