U BOKI ODRŽANA PRVA DIPLOMATSKA REGATA U CRNOJ GORI

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 27. listopada 2013. - 9:32
Autor: 

Prva „Diplomatska regata" u Crnoj Gori pod sloganom „Politics meets business", organizirana je jučer u Boki Kotorskoj na inicijativu njemačkog veleposlanika Piusa Fišera. NVO «Diplomatic Regatta Club» je bio organizator manifestacije, čiji su članovi, osim veleposlanika Njemačke i druge diplomate i ljubitelji jedrenja iz Crne Gore iz privrednog i političkog života.
Sudionici  regate bili su aktualni veleposlanici SAD, Njemačke, Austrije, Slovačke, Velike Britanije i bivši talijanski ambasador Serđo Barbanti, kao i još oko trideseatk članova diplomatskog kora akreditiranog u Crnoj Gori, te predstavnici više crnogorskih preduzeća, koji su sponzorirali ovaj nesvakidašnji privredno-političko-sportski događaj. Na deset jedrilica tipa krstaš praćene s dva veća katamarana, diplomate i privrednici jučer su po izuzetno slabom vjetru, jedrili na ruti od Tivta kroz tjesnac Verige do peraških otoka i nazad. Izostanak jačeg vjetra ipak nije sudionicima regate pokvario dobro raspoloženje i ugođaj, jer su mogli da uživaju u predivnom, gotovo ljetnjem vremenu i fascinantom pogledu na ljepote Boke onamo odakle se ona najbolje vidi – sa mora.

Njemački veleposlanik Pius Fišer izjavio je je da mu pričinjava veliko zadovoljstvo što je regata organizirana, kao i da je cilj njihove novoosnovane NVO da takvo događanje priredjuje svake godine.
„U ovom predivnom ambijentu Boke i Crnogorskog primorja imamo izvanrednu mogućnost da organizujemo ovakva neformalna druženja diplomata, ali i predstavnika crnogorskog političkog i privrednog života Ova regata nam je ujedno prilika i za medjusobnu razmjenu mišljenja na mnogo opušteniji i neformalniji način, nego što to možemo činiti kada se oficijelno sastajemo u Podgorici. Nije bitno ko će pobijediti iako će pobjednik dobiti trofej, bitno je da se lijepo družimo i dobro zabavimo i uživamo u prelijepoj prirodi Crne Gore. " – kazao je Fišer izražavajući zadovoljstvo što je NVO „Diplomatic Regatta Club" , „uprkos kratkom vremenskom roku, kompleksnosti projekta i velikom broju ljudi koje je trebalo okupiti iz različitih domena društva, uspjela da realizuje ovaj uspješan projekat". On je naglasio da su organizatori slijedili primjer Slovenije, gdje se diplomatska regata organizira već deset godina za redom i koja je ove godine okupila čak 700 učesnika na 70 jedrilica.
„Mi ove godine u Crnoj Gori počinjeno na mnogo manjoj brojčanoj ljestvici, ali ipak imamo ambiciozne planove i sponzore koji su stali iza ovog projekta koji će, nadam se, postati tradicionalna manifestacija svake godine."- istakao je njemački veleposlanik koji za sebe kaže da uživa u prirodi i boravku na otvorenom, posebice u planinarenju i šetnjama, ali i jedrenju kojim se Fišer još kao učenik, bavio na jednom od jezera u Bavarskoj.
„Uvijek sam sanjao da učestvujem na nekoj od velikih regata u svijetu, poput transatlantske regate, ali mi profesija kojom se bavim nije dozvolila. Zahvaljujući ovoj regati, moći ću makar djelić tih mojih davnih ambicija da ostvarim."- poručio je Fišer, zahvaljujući se na tehničkoj, logističkoj i administrativnoj pomoći koju su organizatori „Diplomatske regate" dobili od Yacht Cluba Porto Montenegro, kao i sponzorima.
Među sudionicima regate bio je i princ Nikola II Petrović – Njegoš, koji do sada nije imao priliku da sudjeluje na regati bokokotorskim zalivom:
„Imao sam priliku da jedrim kao mlad u Britaniji, ali to je potpuno drugačiji doživljaj od ovog. Pamtim da je tamo bilo veoma vjetrovito i nemirno more, tako da je danas mnogo ljepše jer je lijep dan. Ja obožavam brodove, posebno jedrilice."- ističe princ.
U Tivtu se jučer na jednu od jedrilica ukrcala i američka veleposlanica Sju Kej Braun.
„Idem na brod, neću biti samo posmatrač sa obale. Ne znam sa kim ću ploviti i ne marim baš da li ćemo pobijediti, ali ću svakako uživati u ovom predivnom danu i još ljepšem ambijentu."- kazala nam je uz osmjeh, američka diplomatkinja.
„Diplomatsku regatu" u Tivtu osim Porto Montenegra, sponzorirali su Crnogorski Telekom, Montenegrin Foreign Investors Council, Luštica Development, Atlas Grupa, Dukley Gardens, Telenor, Cijevna Komerc, Mercedes Ljetopis Automotive, Advokatska kancelarija Prelević i Filipović Poliklinika.
S. Luković