FINALE 58. BOĆARSKE OLIMPIJADE BRĐANIN - KALIMANJAC

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. kolovoza 2013. - 10:52
Autor: 

U finalu ovogodišnje 58. Olimpijade u boćanju igrati ekipe Brđanina 1 i Kalimanjca 1 u subotu 24.kolovoza, sa početkom u 17 sati, na boćalištima u Gradiošnici.
U prvom meču polufinala ekipa Brđanina 1 savladala je ekipu Brđanina 5 (2:1) i plasirala se u finale. U drugom polufinalnom meču odigranom sinoć, ekipa Kalimanjca 1 savladala je domaćina turnira, ekipu Vrmca 2 rezultatom 2:0.
Večeras, petak 23. kolovoza, od 18 sati u meču za treće mjesto sastaće se ekipe Vrmca 2 i Brđanina 5.

O povjesti boćanja
Mnogi vjeruju da su drevni Feničani, Egipćani, Grci, Rimljani su izmislili i rani oblik boćanje. Po jednoj teoriji sugerira se da su se vojnici igrali sa stijenama da prođe vrijeme između bitaka. Moderno Boćanje pronalazi svoje korijene u blizini gradova Torino, Italija i Lyona u Francuskoj, i proizlazi iz Doma Savoy dinastije, koja je vladala 1003-1860.
Prvi klub u boćanju je rođen 1850 u Lyonu, u Francuskoj, a pod nazivom "Le Clos Jouve" na "plato de la Croix-Rousse." Prva velika konkurencija je bila Pentecôte turnir Bellecour u Lyonu, u Francuskoj 1895, koja još uvijek postoji i danas, s tisućama sudionika.
Olimpijada u Tivtu - Povjest
Po sjećanju Zvonka Krstovića prijedlog da se poput Olimpijskih igara u Helsinkiju (Finska) organizira i „olimpijada" u Tivtu, ali samo za boćare, izrekao je Krsto Bošković. Protivnih zanimljivoj ideji nije bilo, pa se prva stranica povjesti "Boćarske olimpijade" ispisuje ovako:
Vrijeme odigravanja: 10. kolovoza 1952. godine.
Mjesto odigravanja: Đurđevo Brdo, stadion Kopište.
Učesnici: Đurđevo Brdo, Kalimanj, Radoševići, Peani, Tripovići i „oficiri", ekipa Doma Jugoslovenske narodne armije na Seljanovu.
Olimpijsku zastavu podigli su Anto Sindik i Đuro Krstović.
Prvu boću, na utakmici kojom je otvorena „olimpijada" (Đurđevo Brdo- Kalimanj /2:1/) bacio je Krsto Bošković.
Prvi pobjednik: ekipa Đurđevog Brda u sastavu Krsto Bošković (vođa ekipe), Anton Rajčević, Tripo Krstović, Krsto Sindik, Đuro Krstović.
Sudija: Toni Bencon
Izuzimajući četiri preskočene godine na samom početku (1953., 1955., 1958., 1959.) „olimpijada" ima zadivljujući višedecenijski kontinuitet, pa je ovogodišnja pedeset osma po redu, na kojoj, kako je zapisano u „Pravilima igre i propozicijama bućarske olimpijade", a kako je i bilo kroz decenije trajanja, pravo igranja imaju svi građani Tivta stariji od 14 godina.