OTVORENA 58.BOĆARSKA OLIMPIJADA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. srpnja 2013. - 11:59
Autor: 

Tradicionalna 58. Boćarska olimpijada otvorena je u petak na zogovima u Gradiošnici, podizanjem Olimpijske zastave - Anton Petkovic i paljenjem olimpijske vatre - Josip Bozinovic. Brojne boćare, zvanice i goste pozdravili su Ilija Janovic predsjednik Organizacionog odbora, Eduard Gverovic predsjednik Općinskog bucarskog saveza dok je Olimpijadu otvorio Krsto Boskovic opredsjednik općine Tivat.
"Bucarska Olimpijada je postala brend Tivta. Punih 58 godina u Tivtu organizujemo ovu sportsko turisticku manifestaciju koja privlači brojne goste i mjestane. Imam veliko zadovoljstvo da otvorim bucarsku Olimpijadu ovdje u Gradiosnici u ocekivanju da kroz koju godinu ovdje budu i pokriveni tereni, da izgradimo jos jednu zatvorenu bocarsku halu" - kazao je Boskovic.

U muzickom dijelu programa nastupila je klapa Kastel Nuovo iz Herceg Novog.
Na Olimpijadi ucestvuje 51 ekipa među kojima su i tri damske ekipe.
Pokrovitelj olimpijade je Općina Tivat, TO Tivat, Općinski odbor HGI-a Tivat, kompanija "Uskoković-stil". Organizatori su BK "Vrmac" i "Budućnost" iz Gradiošnice.
POVJEST BOĆARSKE OLIMPIJADE U TIVTU
Po sjećanju Zvonka Krstovića prijedlog da se poput Olimpijskih igara u Helsinkiju (Finska) organizira i „olimpijada" u Tivtu, ali samo za boćare, izrekao je Krsto Bošković. Protivnih zanimljivoj ideji nije bilo, pa se prva stranica povjesti "Boćarske olimpijade" ispisuje ovako:
Vrijeme odigravanja: 10. kolovoza 1952. godine.
Mjesto odigravanja: Đurđevo Brdo, stadion Kopište.
Učesnici: Đurđevo Brdo, Kalimanj, Radoševići, Peani, Tripovići i „oficiri", ekipa Doma Jugoslovenske narodne armije na Seljanovu.
Olimpijsku zastavu podigli su Anto Sindik i Đuro Krstović.
Prvu boću, na utakmici kojom je otvorena „olimpijada" (Đurđevo Brdo- Kalimanj /2:1/) bacio je Krsto Bošković.
Prvi pobjednik: ekipa Đurđevog Brda u sastavu Krsto Bošković (vođa ekipe), Anton Rajčević, Tripo Krstović, Krsto Sindik, Đuro Krstović.
Sudija: Toni Bencon
Izuzimajući četiri preskočene godine na samom početku (1953., 1955., 1958., 1959.) „olimpijada" ima zadivljujući višedecenijski kontinuitet, pa je ovogodišnja pedeset osma po redu, na kojoj, kako je zapisano u „Pravilima igre i propozicijama bućarske olimpijade", a kako je i bilo kroz decenije trajanja, pravo igranja imaju svi građani Tivta stariji od 14 godina.