TROPSKE VRUĆINE ZAHVATILE REGION

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. kolovoza 2013. - 10:29
Autor: 

Crnu Goru i region zahvatio je tropski val, a temperature će u većini mjesta dostizati 40 stupnjeva, najavio je crnogorski Hidrometeorološki zavod.
Na Jadranu će ujutro biti malo slabe bure, danju slabog do umjerenog jugozapadnog i zapadnog, ponegdje na srednjem Jadranu te prema otvorenom moru sjeverozapadnog vjetra.U najtoplijem dijelu dana očekuje se većinom temperatura između 34 i 40 stupnjeva.

Razdoblje sunčanog, vedrog, vrućeg i vrlo vrućeg vremena nastavlja se i u utorak. Olakšanje od vrućine neće, na žalost, donositi niti uglavnom slab vjetar, na kopnu većinom jugoistočni, na Jadranu ujutro bura, danju jugozapadnjak i zapadnjak.
Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, veoma toplo vrijeme s maksimalnom temperaturom znatno iznad prosjeka zadržaće se do subote, 10. kolovoza, do kada će u većini mjesta najviše vrednosti biti od 34 do 40 stupnjeva.
Preporuke za ponašanje u najtoplijem tjednu godine.
Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti.
Od velike je važnosti redovito unositi dovoljnu količinu vode, i do 2.5 litre dnevno, izbjegavati treba gazirana pića i alkohol. U tanjuru ne biste trebali imati hranu koja je masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.
Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.
U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima, potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama, u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.
Kronični bolesnici moraju voditi računa o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.