KAPETAN FAŽO KRSTIO FILIPINCE NA EKVATORU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. srpnja 2013. - 16:47
Autor: 

Da bokeljski pomorci i danas, u vrijeme gotovo potpuno automatizovane i bezdušne pomorske industrije koja je potpuno izgubila romantiku nekadašnjih višemjesečnih okeanskih plovidbi, drže do drevnih tradicija, pokazuje i primjer kapetana Ivice Faža iz Tivta, zapovjednika njemačkog kontejnerskog broda „Lobivia". Njemački kontejneraš od 30.375 tona kompanije „Dauelsberg" ,plovi na svojoj redovnoj liniji po Pacifiku Indokini.

Kapetan Fažo je prekjuče, kada je njegov brod na Pacifiku „presjekao" ekvator ploveći od Šangaja do luke Suva na Fidžiju, po drevnom običaju, organizovao ceremoniju kršetnja šest članova svoje posade. Po staroj pomorskoj tradiciji, prvi prelazak Ekvatora smatra se svojevrsnom inicijacijom mladog pomorca u svijet pravih profesionalaca, a obilježeva se drevnim ceremonijalom gdje mlade pomorce, polivajući ih vodom, krsti sami Bog mora – Neptun. Tako je i kapetan Fažo prekjuče na polutaru, obučen u Neptuna, krstio šest svojih mladih članova posade sa Filipina kojima je to bio prvi prelazak polutara u životu i dodijelio im prigodne diplome, a o čemu je poslao i foto zapis Udruženju kapetana trgovačke mornarice u Kotoru čiji je član . „Juče pasali Ekvator, opet smo ga simbolično obilježili pa vam prenosim samo dio atmosphere. Ovaj obicaj je nazalost potpuno zaboravljen gotovo od svih nacija osim nase, mnogi "znaju" o čemu se radi ali kad se upitaju onda odjednom ne znaju... Ovaj put su se šestorica krstila s tim što je jedan ostao u makinu jer se prepao sto će mu se desiti!"-piše u mailu sa "Lobivie" kapetan Fažo i prenosi simpatičan razgovor koji je tom prilikom vodio sa neiskusnim mladim Flipincem, konobarom na njemačkom trgovačkom brodu koji je bio zabrinut što će se desiti kada brod presječe polutar I sa sjeverne, predje na južnu Zemljinu poluloptu. Flipinac je mislio da će se kada predjhu Ekvator, vrijeme potpuno promijeniti -da će se naoblačiti I padati snijeg" jer je sada na južnoj polulopti zima. Kad mu je kapetan Fažo saopštio da ga se to sigurno neće desiti te da ga je neko prevario, Filipinac je na zapovjednikovo pitanje da li je njegova domovina na sjevernoj ili južnoj Zemljinoj polulopti, kao iz topa odgovorio:
"Na južnoj!"
"A zašto na južnoj?" – u šali ga je upitao Fažo.
"Zato što je kod nas uvijek vruće!"-ogovorio je konobar.
"A kako onda sada na Novom Zelandu koji je na južnoj polulopti pada snijeg ?"- opet je upitao Fažo.
"Najiskrenije gospodine – pojma nemam!"- glasio je prostodušan odgovor svježe krštenog i još uvijek zbunjenog, mladog filipinskog mornara.
Siniša Luković