FILM "IZA BRDA" NAGRAĐEN U HERCEG NOVOM

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 07. kolovoza 2012. - 19:37
Autor: 

Film „Iza brda" rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua dobitnik je Grand prixa - Velike zlatne mimoze 26. Filmskog festivala Herceg Novi-Montenegro film festivala.
To je sveobuhvatni autorski zahvat u tretiranju nedovoljno istraženih dilema unutar stvarnosti ove regije, kaže se u obrazloženju tročlanog žirija u sastavu Vladimir Blaževski, Milena Marković i Ademir Kenović.

Zlatna mimoza za režiju pripala je redateljici Aidi Begić za film „Djeca".
Grand Prix za dokumentarni film dodijeljen je filmu "Drugi" (Framing the other) nizozemskog redateljskog tandema Willema Timmersa i Ilje Koka.
Zlatna mimoza za najbolji scenarij dodijeljena je Miroslavu Momčiloviću za scenarij filma "Smrt čoveka na Balkanu" za "pronalaženje arhetipskih elemenata u jednoj originalno odabranoj svakodnevnoj priči".
Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dijele Branimir Popović, za ulogu u filmu "As pik – loša sudbina", redatelja Draška Đurovića i Emir Hadžihafisbegović, za ulogu u filmu "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića.
Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Mariji Pikić za ulogu u filmu "Djeca".
Od ove godine na filmskom festivalu u Herceg Novom su u takamičarkoj selekciji bili prikazivani i studentski filmovi. Za najbolji su izabrani" Tango u tri lika i tri prostora", redatelja Strahinje Savića i "Kasno smo se sreli" Marka Grbe Singa. Specijalna nagrada žirija za najbolji scenario dodijeljena je scenaristi i reditelju Igoru Šeregiu za film „Životinjsko carstvo"
Nagrade će biti uručene u utorak navečer na Kanli kuli, na zatvaranju 26. Filmskog festivala Herceg Novi-Montenegro film.