OKRUGLI STOL: “VASKO LIPOVAC I NJEGOVO DOBA”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 11. lipnja 2013. - 11:50
Autor: 

"Vasko Lipovac i njegovo doba" naziv je okruglog stola koji je organiziran u suradnji kotorskog Pomorskog muzeja i splitske nevladine udruge "Vasko Lipovac – VAL". Okrugli stol održan je u palači Grgurina gdje je punim sjajem 20 dana dominirao samo dio bogatog umjetničkog stvaralaštva Kotoranina Vaska Lipovca u sklopu izložbe "Akademski slikar i skulptor Vasko Lipovac vraća se doma". Izložbu je posjetilo blizu 10 000 domaćih i stranih turista.
O uvaženom kiparu, slikaru i grafičaru Vasku Lipovcu, jednomu od najvećih bokeljsko-dalmatinskih umjetnika, jučer su govorili: akademik Tonko Maroević, Tadej Glažar s ljubljanskog Fakulteta za arhitekturu, splitski književnik Ante Tomić, sekretarica Sekretarijata za kulturu Općine Kotor Tijana Čađenović, Vaskov prijatelj Jovan Martinović, njegov sin Mario Lipovac te povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović.

Ravnateljica Pomorskog muzeja u Kotoru Mileva Pejaković Vujošević zahvalila je obitelji Lipovac koja je, podarivši lijepu izložbu, omogućila evociranje uspomene na Kotoranina i Splićanina Vaska Lipovca. "Nadam se da ćemo sljedeće godine na istom mjestu promovirati knjigu "Vasko Lipovac i njegovo doba" i da će jedna ulica u starom UNESCO-vom Kotoru imati obilježje na kojem će pisati – Ulica Vaska Lipovca. Uključit ćemo se i u pripremi za nominaciju gradova kulture za 2020. godinu, gradova Kotora i Splita. Uvjerena sam da će se započeta suradnja dvaju gradova, Splita i Kotora, nastaviti i u narednom razdoblju", istaknula je Pejaković Vujošević.
Više možete poslušati u našoj redovitoj emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" koja je na programu u četvrtak 13.lipnja od 13 sati.