SAJAM NAUTIKE U TIVTU - MALO TOGA ZA MALOG ČOVJEKA OD MORA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. svibnja 2013. - 11:19
Autor: 

Trideset i prvi međunarodni sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju „Nautic Show" koji je od 1. do 5.svibnja održan u marini Porto Montenegro u Tivtu okupio je 27 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Slovačke, Rusije i Holandije. Lijepo vrijeme, praznici i nastupajuće ljeto za koje oni koji imaju novca sebi moraju obezbjediti „novu igračku za more", privukli sutih dana u Tivat nekoliko tisuća posjetilaca koji su u marini Porto Montenegro pohodili smotru najnovijih dostignuća nautičke industrije u organizaciji kompanija „Jadranski sajam" Budva i Porto Montenegro.

Iako je izlagača bilo možda i manje nego lani, oni su kupcima ponudili bukvalno sve – od raznih „igračaka" za zabavu na vodi – kajaka, SUP daski, banana, malih jedrilica-katamarana, vodenih skutera, preko gumenjaka i RIB-ova, fishermana, glisera, regatnih i jedrilica-krstaša, do motornih brodova od kojih je najveća i najskuplja jahta na sajmu bila 21,3 metra duga i 1,3 miliona eura vrijedna motorna jahta tipa „dominator 660". Tu je bio i pregršt prateće opreme – od nautičke garderobe, preko sredstava za čišćenje palube, boji i premaza, do brodske kozmetike, najmodernije elektronike i prestižnih detalja od tikovine koji oplemenjuju izgled konfenkcijskih plovila. Posjetioci su imali priliku da pogledaju i kupe maltene čitav proizvodni program poznatih proizvodjača brodskih i vanbrodskih motora – „Scam diesel", „Yamaha", „Mercury", „Honda", a za one koji su više u fazonu „hvali more, drž se kraja", na sajmu u Tivtu izloženi su i najnoviji modeli skutera i automobila „Pežoa", „Honde", „Tojote" i „Leksusa", kao i veliki džakuziji i program spa-opreme.
Za one koji imaju novca, na sajmu je bilo svega, dok se to baš i ne može reći za našeg običnog domaćeg „malog čovjeka od mora" koji je finansijski prilično ograničen, pa mu je i ponuda dostupna njegovim mogućnostima, bila relativno oskudna. Ako ništa, domaći su mogli „pariti oči" na lijepim fishermanima ili jedrilicama, dok su bogati furešti zagledali „nabrijane" glisere i motornjake vrijedne i po više stotina hiljada eura. Prodaje je ipak bilo, o čemu možete slušati u našoj emisiji o moru i pomorstvu Neptun koja je posvećena detaljnoj prezentaciji izloženog na Sajmu nautike u Tivtu i njegovim komercijalnim efektima.
S.L.

Audio: Boško Petrović - Una

Audio: Ivan Brajović

Audio: Miha Spendal X yachts Adriatic

Audio: Nedjo Djuranović -Saniteco Boats

Audio: Zanimljivost - Titanic 2