SOLILA NOVO RUHO

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 04. svibnja 2013. - 0:28
Autor: 

JP „Morsko dobro" nastavilo je radove na sanaciji i uređenju zaštićenog lokaliteta Solila u općini Tivat, a u aktuelnoj trećoj po redu fazi radova, predviđeno je farbanje čeličnog mosta i izrada drvenih ograda na postojećim prelazima- saopšteno je juče iz Sužbe za informisanje „Morskog dobra" Izvođač radova je firma "Brent" iz Herceg Novog, a ugovorena vrijednost radova 17.556 eura.
„U prethodnom periodu JP „Morsko dobro" je preduzimalo niz aktivnosti kako bi Solila bila bezbjedan, prijatan i funkcionalan ambijent za ljubitelje prica i ostale posjetioce. Kompletan lokalitet je očišćen, postavljene su kapije, informativne table, kule za osmatranje ptica i sanirani mostovi. Za navedene radove utrošeno je 50 tisuća eura."- kazala je portparl budvanskog JP Sandra Radulović.

Republički zavod za zaštitu prirode je područje Solila – nekadašnjih starih srednjevjekovnih solana u junom dijelu Tivatskog zaliva- proglasio rezervatom prirode. Solila su stavljena pod zaštitu radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.
Do danas je na Solilima registrovano 111 vrsta ptica, od 330, koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori.
„ Prisustvo 11 vrsta iz „Aneksa I" EU Direktive o zaštiti divljih ptica, dovoljan su razlog da se Solila stave pod posebni režim zaštite. Činjenica da od 111 registrovanih vrsta ptica gotovo 109 uživa određeni vid zaštite govori o značaju Solila za očuvanje populacija, jer se ptice najbolje štite kroz zaštitu njihovih staništa. Tivatska Solila mogu pružiti optimum hrane i mira za zadržavanje tokom migracije i zimovanja mnogo većeg broja primjeraka u okviru registrovanih vrsta, posebno šljukarica Caradriformes.
Na Solilima je registrovano 14 vrsta vodozemaca i gmizavaca koje su od IUCN-a (Međunarodna unija za zaštitu prirode) svrstane u grupu „ranjivih", od čega su tri ugrožene na globalnom nivou, i na ivici opstanka."-podsjetla je Radulović navodeći da su Solila tzv. Emerald stanište Bernske konvencije i Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori – IBA, a od nedavno su upisana i na RAMSAR listu močvarskih područja od međunarodnog značaja.
Siniša Luković