SOLILA DOBIJAJU INFO-PUNKT I STRAŽARSKU SLUŽBU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. siječnja 2014. - 11:15
Autor: 

JP Morsko dobro" iz Budve i u ovoj će godini nastaviti projekat postepenog uredjivanja zaštićenog prodručja prirode Solila u jugoistočnom dijelu Tivatskog zaliva. Ovaj ornitološki rezervat koji se prostire na oko 150 hektara, svojim prirodnim karakteristikama slane močvare predstavlja vrijedno stanište rijetkih biljnih i životinjskih vrsta medju kojima je i 111 različitih vrsta ptica.
„Morsko dobro je u proteklih nekoliko godina na Solilima već sprovodilo razne aktivnosti – od sanacije mostova, uređenja staza, čišćenja kosina, nasipanja puta, do čišćenja i produbljivanja kanala koji vode do mora. Na dijelu prema industrijskoj zoni Tivta izvršeno je i djelimično ogradjivanje ovog zaštićenog prostora nekadašnjih antičkih i srednjevjekovnih solana, a u blizni nekadašnjeg ribljeg restorana „Delfin" oostavjena je i glavna uzlazna kapija u kompleks.

„Prošle godine smo, u cilju bezbjednosti posjetilaca, na 12 mostova koji postoje na kanalima u Solilima, postavili drvene ograde, a obavljena je i njihova djelimična sanacija, a u drugoj fazi se uređuje parking prostror na ulazu u zaštićeno područje. Ove godine ćemo na Solilima postaviti montažni objekat- info punkt za posjetioce što će koštati oko 30 tisuća eura, kao i uvesti stražarsku službu."- kazao je pomoćnik direktora „Morskog dobra" za planiranje Dragoljub Marković. On je dodao da u saradnji sa Općinom Tivat, očekuje riješenje problema koji je u međuvremenu iskrsao – činjenice da je za zemljište na kome se planira postavljanje info-punkta, pokrenut zahtjev za restituciju.
Marković je naglasio da cijeli projekat zaštićenog rezervata prirode Solila osim ekološke, može imati i vrlo izraženu komercijalnu komponentu jer su turisti veoma zainteresovani da obilaze takva područja i uživaju u netaknutoj prirodi i bogatsvu flore i faune.
Područje Solila posebno je atraktivno za tzv. bird watching turizam jer prema podacima Centra za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore, na ovom lokalitetu do sada zabilježeno prisustvo 47 vrsta ptica vodenih staništa, od čega su četiri vrste stalno prisutne, oko 35 njih ovdje zimuju, dok se šest vrsta vjerovatno gnijezdi. Sa ostalim grupama ptica, pjevačicama, grabljivicama i ostalim na Solilima je do sada registrovano 111 vrsta ptica. Tu živi i 14 vrsta vodozemaca i gmizavaca, od čega se na IUCN cvenoj listi nalazi deset ranjivih i tri ugrožene vrste.
S. Luković