"ANTIČKI GRADOVI–SNOVI I SUDBINE"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. ožujka 2013. - 10:57
Autor: 

Knjiga „Antički gradovi–snovi i sudbine" autora Miraša Martinovića predstavljena je kotorskoj publici u utorak u Pomorskom Muzeju u palači „Grgurina".
O knjizi su govorili akademik dr. Radoslav Rotković, profesorica dr. Gracijela Čulić, publicista Vlado Duletić i autor.
Predstavljajući djelo akademik dr. Radoslav Rotković kazao je da se opus Miraša Martinovića ne može naći nigdje na Balknu pa ni Europi jer nema klasične kompozicije, pomješane su poezija i proza što u estetici nije ni vrlina ni mana već osobina.

„Kroz antičke teme autor je pronalazio u našoj prošlosti nešto što se podudara sa savremenim zbivanjima. Tragajući za suštinama i što je bliži suštini bliži je sličnostima, dakle Martinović kao pčela letio od cvijeta do cvijeta kako bi skupljao med, i te kaplje meda su prosute kroz poeziju i prozu i to je ono što nalazi čitaoce njegovih knjiga u Izraelu, Italiji, Albaniji i kod nas" –kazao je dr Radoslav Rotković.
Profesorica Gracijela Čulić predstavljajući knjigu kazala je da u Miraševoj hrestomatiji snova o nestalim gradovima o simbolici njenih kamenih i epigrafskih gradova traganje je kreativni impuls duha trajna i uporna poruka života. Sve što se dogodilo i dalje traje drukčije u drugim snovima u drugim sudbinama. Treba prepoznati san i snoviđenje zato je ključ u mašti. Za Miraša Martinovića gradovi su znakovi i zagonetke u prostorima. Oni su prizori izgubljenog vremena koje možemo sanjati. On zna da je ono što je sanjao već živjelo, a ono što živi mora prepoznati svoj san.
O autoru i njegovom fasciniranošću Antičkim gradovima govorio je publicista Vlado Duletić.
Autor Miraš Martinović objasnio je kako je knjiga nastala kako je počelo - „tezom gotovo trodeceniskog istraživanja drugog lica Crne Gore onog nevidljivog ili malo vidljivog lica ove zemlje običnom oku. Prije tri decenije, kada sam došao na obalu Mediterana, Boku i Herceg Novi polazna tačka bio je Risan čije ime mi je zazvučalo magično. Sa arheologom Ilijom Pušićem prvi put sam posjetio Risnan stari naziv Rizinium, i arheološki lokalitet Carine na kome sam kroz dodir zemlje i kamena, dodirujući ostatatke tog grada, dodirnuo buduće teme, nešto što će se kasnije razvijati u meni i kroz knjige. Idući po trene i prikupljajući materijal nadam se da sam oživio te gradove kroz ovo djelo na način što sam prepoznao njihove sudbine to sudbinsko je mene intrigiralo".- završio je Martinović.
Knjiga „Antički gradovi–snovi i sudbine" objavljena je u Zagrebu u nakladništvu Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj.
U muzičkom diječlu programa nastupila je prof. Angela Mijušković na flauti.