U POTRAZI ZA MARKOM POLOM

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. veljače 2013. - 9:29
Autor: 

Dokumentarni serijal “U potrazi za Markom Polom”, o najvećem pustolovu svojega vremena čije se ime veže uz neustrašiva putovanja i otkrivanje dalekih destinacija, u osam je epizoda realizirala HTV-ova ekipa predvođena scenaristom i redateljem Mirom Brankovićem. Serijal počinje da se emitira od sutra 6.veljače(srijeda) HTV 1 - 20:15h.
Serija je snimana tri godine koji će gledatelje odvesti u egzotične, na trenutke nestvarne krajeve i kulture, tražeći dokaze o prolasku Marka Pola − najavljuje redatelj Branković.
Ekipa Hrvatske televizije krenula je na put rutom Marka Pola oslanjajući se na njegovu knjigu Milijun, a kroz 8 nastavaka upoznat ćemo područja kroz koja je Marko Polo putovao te otkriti uz brojne kulturno-povijesne zanimljivosti i kulturološke razlike kako se tamo živi danas.

Gledateljima približavamo i tri potpuno različita i nama relativno nepoznata vjerska i civilizacijska kruga: islamski (arapski), hinduistički (indijski) i budistički (dalekoistočni). Voditelj nas vodi kroz, za nas, potpuno egzotične, na trenutke nestvarne, krajeve i kulture, tražeći dokaze o prolasku Marka Pola.
Ekipa je snimala u najvrućim pustinjama Irana, Turkmenistana, Mongolije i Kine, penjala se na preko 5.000 metara u Tadžikistanu i Tibetu, izranjala bisere na Borneu te ručala s bivšim kanibalima na Sumatri.
Liječili smo se biljem sa šamanima, pili vino iz drveta, pušili zečji izmet! Brali smo čaj na Šri Lanki i vadili sol u Indiji...
U razgovorima s običnim ljudima saznajemo činjenice i priče o nama nepoznatim običajima, vjerovanjima, obrtima, ponašanjima, ali i životnim vrijednostima koje su se razvijale ili se razvijaju u Aziji.
Doživljaj fantastike skoro da se nije promijenio od vremena Marka Pola, prije više od 700 godina. Danas je, paradoksalno, za nas Europljane, još i veći.