MARINA KALIMANJ NA TENDERU

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. prosinca 2012. - 15:11
Autor: 

JP „Morsko dobro" priprema se da u skladu sa Zakonom o lukama, dogodine raspiše tender za dodjelu koncesije za korišćenje gradske lučice Kalimanj u Tivtu kojom već godinama gazduje tivatsko Komunalno preduzeće.
Lučica Kalimanj izgradjena je početkom osamdesetih za potrebe mještana Tivta, i u njoj ima nešto preko 300 vezova za male barke i brodove do 20 metara dužine. Godišnje je naplaćujući vezove u Kalimnaju, korišćenje portalne dizalice i operativne obale na kojoj se obavljaju remonti brodica, Komunalno preduzeće prihodovalo oko 60-tak tisuća eura. Komunalnom je gazdovanje gradskom lučicom Kalimanj i gradskim pristaništem na rivi Pine „Morsko dobro" povjeravalo kao kompenzaciju za obavezu komunalaca da održavaju čistoću i urednost na javnim i zelenim površinama u zoni morskog dobra u Tivtu, odnosno čiste djelove obale koje budvansko JP nije izdalo drugim zakupcima. Cijene vezova u Kalimanju bile su do sada prilagodjene standardu i potrebama gradjana Tivta koji imaju većinom male barke za sport i rekreaciju, pa su, što se kupovne moći tiče, sušta suprotnost korisnicima obližnje elitne marine za mega-jahte Porto Montenegro.

„Poštujući Zakon o imovini Crne Gore i Zakon o lukama, JP „Morsko dobro" će brzih dana biti u obavezi da mora raspisati tender za održavanje i upravljanje lučicom Kalimanj, kao i lučicom na Škveru u Herceg Novom. Normativi Zakona o lukama su nam preduslov da napravimo nacrt koncesionog akta za dodjelu na korišćenje te dvije lučice i nacrt tih koncesionih akata biće uskoro na javnoj raspravi."- kazao je tim povodom direktor „Morskog dobra" Rajko L. Barović. On je dodao da je menadžmentu tog JP „ u interesu da salokalnom upravom u Tivtu, kada je Kalimanj u pitanju, nadjemo korisnika koji je apsolutno na zadovoljstvo gradjana Tivta".
„Ne želimo da se ovdje ponove neke situacije kako se licitiraju neke plaže ili neke druge lokacije, pa se pojave jedni zakupci, dogodine drugi, pa se zakupci mijenjaju od danas do sutra i onda imamo neke probleme. Ne, ovo ćemo apsolutno dogovoriti sa loklnom upravom u Tivtu i kroz javnu raspravu o nacrtu koncesionog akta, vidjeti što je najbolje za Tivćane."- poručio je Barović dodajući da očekuje da će do kraj sječanja biti pripremljena sva dokumentacija, nakon čega slijedi usaglašavanje uslova tendera sa Općinom Tivat, na što kasnije saglasnost treba da da Vlada Crne Gore, pa bi tender za izbor koncesionara za Kalimanj, trebalo da bude raspisan najkasnije na proljeće 2013.
Barović je dodao da nije siguran hoće li na tender „u paketu" ići Kalimanj i gradsko pristanište na Pinima jer uskoro treba da počne obiman projekat gradjevinske rekonstrukcije i uredjenja tivatske gradske rive.
„Mislim da bi uvodjenje bilo kakvog korisnika u ovom trenutku ometalo i odvijanje saobraćaja i izvodjenje radova na Pinama. Pine su dosta specifične, ipak je to gradsko pritanište, pa bi to u ovom trenutku trebalo izbjeći."- istakao je Barović.
Siniša Luković