KANKARAŠ: LUČICA KALIMANJ MORA OSTATI KOMUNALNA MARINA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. veljače 2013. - 10:49
Autor: 

Stalni vez na gradskom pristaništu Pine u Tivtu ubuduće će imati samo školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran", a povremeno i jahte, dok će sva ostala plovila Pine moći koristiti samo za kreće zadržavanje radi ukrcaja i iskrcaja putnika, bez mogućnosti da se duže vezuju na gradskoj rivi. Stav je to gradonačelnika Dragana Kankaraša u susret početku dugo očekivanih radova na rekonstrukciji i uređenu tivatske gradske rive i njene kontakt zone.
„Pine je otvoreno pristanište i od Komunalnog preduzeća koje je do sada njime gazdovalo, tražili smo da izuzev jedrenjaka „Jadran", niko drugi na Pinama ne može imati trajan vez, odnosno vezivati brodove, tri, četiri ili pet mjeseci. Dozvoljavaćemo turističkim brodovima koji su i do sada koristili Pine, ukrcaj i iskrcaj putnika, kao i na svakom drugom pristaništu ili rivi. Neće biti problema da neko, u nekim slučajevima ovdje priveže jahtu par dana."- istakao je gradonačelnik dodajući da na Pinama ljeti se događa niz turističkih i društvenih manifestacija „koje ne dozvoljavaju da obala bude zatrpana brodovima". On međutim, nije pojasnio zbog čega će jahte koje imaju mnogo više mjesta na raspolaganju u obližnjem Porto Montenegru moći da se na Pinima zadržavaju „nekoliko dana", dok to po svemu sudeći, neće moći drugi brodovi od kojih su neki registrovani i kao brodovi-restorani, pa moraju imati stalan kontakt sa rivom preko koje im dolaze mušterije. Kankaraš je naglasio i da je stav Općine Tivat da lučica Kalimanj mora da ostane komunalna lučica, odnosno mjesto gdje će primarno lokano stanovništvo imati mogućnost smještaja i priveza svojih plovila pod adekvatnim finiansijskim uslovima- poručio je tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš.

JP „Morsko dobro" iz Budve priprema se da, u skladu sa svojim obavezama po Zakonu o lukama, tivatsku gradsku lučicu Kalimanj u kojoj je 300-tinjak vezova za mala plovila za sport i rekreaciju, ponudi novom koncesionaru na tenderu. Do sada je operater tivatske gradske marine koju je Općina osamdesetih godina prošlog vijeka napravila parama Tivćana, bilo lokalno Komunalno preduzeće. Godišnje je naplaćujući vezove u Kalimanju, korišćenje portalne dizalice i operativne obale na kojoj se obavljaju remonti čamaca, Komunalno preduzeće prihodovalo po oko 60-tak tisuća eura. Cijene vezova u Kalimanju bile su do sada prilagodjene standardu i potrebama gradjana Tivta koji imaju većinom male barke za sport i rekreaciju, pa su, što se kupovne moći tiče, sušta suprotnost korisnicima obližnje elitne marine za mega-jahte Porto Montenegro.
Kankaraš ističe da lokalna uprava smatra da postoje zakonski modaliteti da se neposrednom odlukom Vlade, lučica Kalimanj na gazdovanje povjeri Općini i Komunalnom preduzeću Tivat bez raspisivanja tendera.
Siniša Luković
Audio: Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaras

Audio: Direktor Morskog dobra Rajko Barovic

Audio: Kapetan Miodrag Koprivica