JEDINSTVO U RAZLIČITOSTI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. studenog 2012. - 10:20
Autor: 

Sinoć je u tivatskom Domu kulture "Gracija Petković" održan etno-koncert pod imenom "Za ruke se držimo", u okviru manifestacije "Dani kultura manjina 2012". Organizator koncerta bio je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, a programu su nastupili: KUD "Boka", KUD "Besa" Zatrjebač, KUD "Budo Tomović", Bisernice Boke, Žuti Serhatlić, Etno grupa "Zora" iz Bara i Ženska pjevačka grupa Allata.

Na početku koncerta nazočne je pozdravio ravnatelj Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina dr. Derviš Selhanović, koji je između ostalog rekao: "Crna Gora je stara država s posebnom životnom filozofijom, koja se oslobađa predasuda i koja izgrađuje međuetničku i multikulturalnu toleranciju u novim demokratskim uslovima. Manjinski narodi u Crnoj Gori izgrađuju svoj vlastiti nacionalni identitet i uopće duhovnu individualnost. Oni istinski ljube svoju Goru Čarnu i zajednički život u njoj."
Potom je gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš pozdravio posjetitelje i poželio gostima dobrodošlicu, a zatim istakao: "Tivat je prepoznat po multietničnosti i kulturnoj raznolikosti. To nije ono što razdvaja već ono što spaja. Siguran sam da će večerašnji koncert pokazati sve vrijednosti naroda u Crnoj Gori, a pogotovo manjina i da ćemo svi zajedno uživati".
Uistini publika je uživala u bogatoj kulturnoj ponudi i često je izvođače prekidala pljeskom. Raznovrsnost plesova, tradicionalnih kola, napjeva i instrumenata nikoga nije ostavila ravnodušnim, čemu svjedoče i nasmijana lica posjetitelja. Dio toga ambijenta i atmosfere možete osjetiti i na našim fotografijama, a u audio zapisu imate prigodu poslušati i dojmove ravnatelja Centra za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore dr. Derviša Selhanovića nakon koncerta.
Audio: Dr. Derviš Salhanović, ravnatelj Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore